PRVI DAN ŠTRAJKA SANITETA: ‘Stopostotni odaziv, 30 posto djelatnika mora raditi. No, pacijenti su zabrinuti i uplašeni’

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

Nakon prvog dana štrajka vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara, održanog u ponedjeljak, u utorak su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” povjerenik Sindikata medicinske sestre/tehničari Vladimir Markuš, državni tajnik ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić razgovarali o odjecima tog štrajka.

“Prvi dan štrajka protekao je sukladno očekivanjima. Imali smo 100 posto odaziv vozača i medicinskih sestara, ali po zakonu 30 posto djelatnika moralo je odraditi posao. Nismo mogli dobiti ljude koji žele raditi, svi su htjeli sudjelovati u tome štrajku. Morali smo to sami odlučiti i dogovoriti se između sebe. Odradili smo dijalizirane pacijente, onkološke, hematološke pacijente, te bolesnike koji moraju doći na zahvate koji su neodgodivi te još neke druge koji su isto tako od životne važnosti. Neki poslovi nisu odrađeni jer jedan dio vozača tehnički to nisu mogli odraditi”, rekao je Markuš.

Dulibić je istaknuo kako oni u ministarstvu imaju podatak da jedan pacijent u Novalji nije prevezen, ali se na sreću nije radilo o ugrozi već o redovnoj kontroli.

Dodao je kako su prijašnjih godina imali “postupak mirenja, ali ovoga puta toga nije bilo”.

Državni tajnik je istaknuo kako je štrajk legitimno pravo te da razumiju nezadovoljstvo djelatnika u sanitetu.



“Stalno radimo na popravljanju situacije iz razdoblja od 2012. do 2015.”, naglasio je Dulibić.

No, postavlja se pitanje kako se u svemu tome osjećaju pacijenti?

Kako je rečeno, pacijenti su zabrinuti, a neki i uplašeni. Postoji i veliki broj nepokretnih osoba koje nemaju svoje obitelji i alternativu kako doći do liječnika ili nekog drugog odredišta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI