‘Prvi dan kada plaća kasni, odmah treba u štrajk’

screenshot

Denis Geto iz Radničke fronte i sindikata Tehnos prokomentirao je u Novom danu N1 televizije odnos prema radnicima u Uljaniku i Croatia Airlinesu.

Geto se osvrnuo na kašnjenje plaće u Uljaniku, ali i na privođenje jednog radnika zbog prijetnji upravi preko Facebooka.

“U zadnje vrijeme uočavamo dosta loše poteze poslovodstva, ali i sudskih te izvršnih vlasti prema radnicima. Ja sam kao predstavnik radnika vrlo ljut zbog toga. Poticat ćemo ljude da se tome odupru, neisplata plaća je kazneno djelo. Nemamo što puno o tome pričati. Samo je jedna osoba privedena, ali jučer i danas uprava poziva i plaši ljude zbog najave štrajka. Pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje je ustavno pravo, isto kao i plaća. Politika i kapitalisti u službi politike to žele zamagliti”, kaže Geto.

“Ovo nije prva plaća koja nije isplaćena, već je bilo toga. Sindikalisti znaju da onda dolazi do problema jer nakon prve, slijedi i druga. Prvi dan kada ne stigne plaća treba ići u štrajk. To znači da je nesposobnost uprave neupitna”, rekao je Geto.

Komentirao je i uključivanje Danka Končara i njegove tvrtke u probleme brodogradilišta



“O Kermas grupi mogu reći samo sve loše, jer mislim da je cilj ugasiti brodogradnju i na tom mjestu sagraditi brijunsku rivijeru, od Pule napraviti grad slučaj pun nižih turističkih radnika. Brodogradnja je još uvijek živa i sve svjetske države potpomažu neke svoje industrijske grane. Pravo rješenje je da se prema svojoj imovini odnosimo kao majka, a ne kao maćeha”, poručuje član Radničke fronte.

Govoreći o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu, Geto kaže da već dvadeset mjeseci traju problemi oko kolektivnog ugovora. “Kolektivno pregovaranje je ustavno pravo i zamjeram sindikatima što nisu prije dvadeset mjeseci najavili štrajk. Radnici i sindikat imaju samo jedan instrument u rukama, a to je štrajk. Kada sudsku i zakonodavnu vlast dovedete na stranu kapitala, onda smo u problemima. Što znači da nisu pregovarali u dobroj vjeri? Kad pogledate kronologiju vidi se koliko je puta Uprava i ministri izigrala radnike. Smatram da sudbena i izvršna vlast se ne bi smjeli mješati u odnose sindikata i poslodavca. Kada se oni svrstaju na jednu stranu, onda smo u velikim problemima”, poručuje član Radničke fronte.

Sindikat ORCA je vrlo sposoban, na kraju će oni izaći kao pobjednici, poručuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI