PRVA MILANOVIĆEVA IZDAJA KOLINDINIH NAČELA: Hoće li zadati Hrvatskoj ovaj udarac?

Foto: Cropix

Jedna od najvažnijih stavki u mandatu novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića biti će vanjska politika, no, kao što je i sam dao naslutiti tijekom kampanje za predsjedničke izbore, on će u tom kontekstu naglasak staviti na odnose sa susjednim zemljama. Gradeći dobrosusjedske odnose, Milanović će graditi vlastitu vanjsku politiku, odbacujući mogućnost sudjelovanja u Inicijativi triju mora za koju Sjedinjene Države osiguravaju milijardu dolara. O projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska, progovorio je američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi za Inicijativu triju mora. Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokracije”, izjavio je Pompeo.

Inače, Inicijativa triju mora politička je platforma u kojoj se okupljaju članice EU-a iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik – Jadran – Crno more koju je zagovarala predsjednica na odlasku, Kolinda Grabar-Kitarović, ističući je kao jedan od svojih najvažnijih vanjskopolitičkih projekata kojega je promovirala zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. S njim je govorila o snažnijoj povezanosti unutar regije, a naglasak je stavljan ponajprije na energetiku, potom i na transportne infrastrukture te digitalnu komunikaciju, s ciljem da se smanje razlike između istočne i zapadne Europe.

Uskoro bivša predsjednica, i na jednom od svojih posljednjih nastupa tijekom gostovanja u Davosu, na Svjetskom gospodarskom forumu, aludirala je na Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u toj Inicijativi naglašavajući da je to u konačnici ipak njegova odluka. S obzirom na to da je Inicijativu u kampanji nazivao običnom paradom i starom tlapnjom Predsjednice, male su šanse da Milanović nastavi sudjelovanje u njoj.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI