PRVA IZJAVA NOVOG MINISTRA FINANCIJA: Primorac: ‘Porez na nekretnine nije nešto što će biti na repertoaru ove Vlade u sljedeće dvije godine’

Screenshot/N1

Nakon što je u Hrvatskom saboru u petak dobio povjerenje zastupnika za novog ministra financija te položio prisegu, novi ministar financija Marko Primorac pojavio se pred novinarima.

“Stopa inflacije je visoka i svjesni smo da je ispred nas izazovno razdoblje. Vlada je i dosad prolazila kroz razne krize poput potresa i covida, pa vjerujem da će i za ovo pronaći rješenje. Posavjetovat ću se s ostalim kolegama i pripremit ćemo se za ono što nas čeka na jesen”, rekao je Primorac.

Dodao je kako je činjenica da sada puno ljudi i poduzeća očekuju podršku Vlade.

“Mogu potvrditi da ću se osobno založiti za to da paketi mjera idu onima koji su najugroženiji”, istaknuo je.

Govorio je o tome kako u fiskalnom instrumentariju postoji još nekoliko alata, ali se ne može obuzdavati inflacija tim alatima, osim cijena energenata. Postoji još nekoliko instrumenata u tom aparatu.



Na upit o tome je li dorastao izazovu da bude ministar financija, odgovorio je da je siguran da je.

Nije htio komentirati osobne odluke bivšeg ministra Marića.

“Marić je imao dobre rezultate. Svi ističu fiskalnu konsolidaciju, pozitivne mjere, svjesni su i inflacije… Hrvatska je imala značajan dio duga u stranoj valuti, a preuzimanjem eura struktura javnog duga će pasti…”, naglasio je novi ministar financija.

O porezu na nekretnine je rekao kako “nije nešto što bi trebalo biti na repertoaru ove Vlade u sljedeće dvije godine”.

“Zalagao sam se na porez na nekretnine, zalažem se i dalje. On može restrukturirati porezno opterećenje. No, trenutno nije vrijeme za uvođenje tog poreza. Za to su potrebni preduvjeti – sređivanje zemljišnih knjiga itd. Potrebna je jaka komunikacijska kampanja itd. Trebaju nam kratkoročnije mjere”, rekao je Primorac.

Dodao je kako to nije bio politički uvjet za ulazak u Vladu. Figurativno se izrazio da se “takav porez uvodi u mirnodopskim vremenima”.

Apelirao je na novinare da se ne “unosi dodatni nemir među građane s nekim novim poreznim stavkama”.

Na upit o o tome kako komentira da se cijepio “preko reda” odgovorio je da se “nije cijepio preko reda nego na savjet liječnika”.

“Ćorušić je pojasnio okolnosti cijepljenja, nemam više o tome. Neću u javnost iznositi obiteljsku anamnezu. Apsolutno nisam ni ja ni supruga nikoga mitili, ucjenjivali, nikoga molili, nego smo na savjet liječnika došli i cijepili se. Da, mogli ste vidjeti da smo tražili brisanje članaka na savjet pravnika jer su tekstovi pisani selektivno”, naglasio je ministar financija.

Na novinarsko pitanje hoće li se učlaniti u HDZ odgovorio je: “za sada ne”.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI