PRŠUT I KULEN NA TAJNOJ VEČERI: Glavaš je Mamića ugostio u svojoj vikendici!

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Možda bivši gazda Dinama Zdravko Mamić kave više ne ispija na zagrebačkoj špici, ali društvenog života mu ne nedostaje.

U brojnim je hercegovačkim restoranima Mamić rado viđen gost, ne samo zato što ne štedi pri narudžbi nego i zbog toga što ne štedi s napojnicama zbog kojih se hercegovačko ugostiteljsko osoblje poveseli susretima s osebujnim Mamićem, koji odnedavno sa sobom na druženja vodi nešto povučenijeg brata Zorana.

Osim što ruča s članovima obitelji, ovih se dana Mamić u Drinovcima sastao i s Branimirom Glavašem.

S bivšim je saborskim zastupnikom vrlo vjerojatno razgovarao o reformi hrvatskog pravosuđa, koja je i jednom i drugom prijeko potrebna, a uz pokoju čašicu domaćeg vina, ova je družina na Glavaševoj terasi uživala u domaćem hercegovačkom pršutu, siru, maslinama, ali i slavonskim specijalitetima koje je vjerojatno ovaj bivši šef HDSSB-a iz Osijeka donio sa sobom na odmor u svojoj hercegovačkoj rezidenciji u kojoj mu društvo rade unuci, ali i sin Filip koji sa suprugom Amandom obilazi ljepote Hercegovine.

Ljepote Hercegovine Mamić je obišao na dugo i široko, što s osječkim sucima, što sa suprugom, što u društvu svojih zagrebačkih prijatelja koji ga povremeno posjete. Uskoro bi Zdravko Međugorje trebao zamijeniti vilom u okolici Ljubuškog, koju navodno gradi njegov sin Mario. Bit će to, kažu nam u selu, luksuzno zdanje, a Mamić kojega nos za biznis rijetko vara dobro je pogodio i lokaciju jer kuću diže u blizini slapova Kravica. U ovom se kraju Kravica naziva oazom u kamenu, a tepaju im i da su hercegovačke Plitvice.



Bilo kako bilo, Mamići će tamo dići vilu u kojoj bi se Zdravku mogla pridružiti i njegova supruga Marina. Očekuju mještani da se Mamićevi dvori pretvore u okupljalište njegovih poznatih prijatelja koji će onda po slapovima jesti, piti i trošiti, a to se svugdje, pa i u Hercegovini cijeni. Za cijenu, pak, Mamić ne pita kada krene u pohod na hercegovačke restorane u kojima se nudi koješta.

Rado bivši Dinamov gazda iz Međugorja “potegne” do centra Gruda gdje se nalazi restoran Bezdan. Netipičan je to ugostiteljski objekt za kraj u kojem se uglavnom konzumira vrhunski roštilj i janjetina. Ovdje se nude nešto sofisticiraniji specijaliteti, pažljivo servirani deserti i biftek. Nude se tu i razne tjestenine, ali i burgeri od domaćeg junećeg mesa te zanimljivi quicheovi i salate u kojima Mamić uživa kada se zasiti tradicionalne hercegovačke kuhinje. I Bezdanu se Mamić može prisjetiti i svojih zagrebačkih dana jer restoran i jest uređen po uzoru na ugostiteljske objekte iz svjetskih metropola, a uređenje interijera ovdje potpisuje poznati zagrebački arhitekt Christian Rendulić.

U jednom od ponajboljih restorana u Hercegovini nude se, razumljivo, i vrhunska vina, a u korak s trendovima ide i njihova ponuda koktela, no nije bivši gazda Dinama sklon samo ovom netipičnom restoranu. Jedna od njegovih omiljenih destinacija svakako je Bagin most u Ljubuškom. Restoran smješten u jedinstvenom prostoru, okružen prirodom i žamorom rijeke, mjesto je u kojem se poslužuju uglavnom domaća, tradicionalna jela. Tamo Mamić uz pastrvu koja im je zaštitni znak rado konzumira hobotnicu ispod peke, ali i razne mesne specijalitete poput primjerice teletine u tavi s kapulom. Nudi se ovdje hercegovačka tepsija ispod sača, janjetina, ali i razni drugi riblji specijaliteti, čija je odlika ne samo svježina i vrhunska kvaliteta nego i pristupačna cijena.

Kada se pak zaželi diskrecije, Mamić odlazi do Mostara, odnosno u restoran Pablos u kojem je par puta viđen u društvu bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, s kojim dogovara realizaciju svojeg projekta, odnosno gradnju solarnih elektrana u okolici glavnog hercegovačkog grada. U ovom restoranu, koji je također karakterističan prije svega zbog luksuzno uređenog prostora, služe se pizze iz krušne peći, pasta s lososom, ali i steakovi te vina koja su prilično povoljna, ali i prilično kvalitetna. Restoran je ovo u kojem se može kušati odličan gulaš od lignji ili pak bakalar s povrćem te raviole punjene domaćim kozjim sirom, a sve su to specijaliteti koji ni Mamiću nisu mrski.

Izgledno je da se Mamić vratio hercegovačkim korijenima, ondje živi punim plućima, a osim što zalazi po restoranima, rado je viđen gost i na hercegovačkim svadbama, gdje i osobno s vremena na vrijeme uzme mikrofon i u svojem prepoznatljivom stilu zapjeva. Srećom, svjestan je sredine u kojoj se nalazi pa se bez obzira na zanesenost pjesmom u Hercegovini po svadbama ne skida kao što je to činio u Zagrebu na proslavama Dinamovih pobjeda.

Novi život za sada mu izgleda godi, no ne treba zaboraviti da je Mamić čovjek nemirnoga duha pa je pitanje koliko se zadovoljava činjenicom da Bosnu i Hercegovinu ne smije napustiti, posebice sada u ljetnim mjesecima koje je navikao provoditi na jahtama po Jadranu. Trenutačno u moru može uživati samo u Neumu, a odnedavno sa svojeg jedinog potencijalnog kupališta pogled može bacati prema Pelješkom mostu, koji je prije desetak dana otvorila HDZ-ova politička elita. Ista ona na čijim je skupovima prije par godina gorljivo pjevao Mamić kojega su dočekivali s oduševljenjem.

Malo je političara koji se danas usude reći da su oduševljeni Mamićem, ne spominje ga više ni njegova prijateljica Kolinda Grabar-Kitarović, ali su izgled danas najsretniji oni političari, suci i sportski djelatnici kojih se Mamić ne dotiče na svojim društvenim mrežama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI