PROSVJEDOVAT ĆE PROTIV TOMAŠEVIĆA I PULJKA! Tvrde da čiste iza neurednih prethodnika, a nekima sad to jako smeta: ‘Više brine o političkoj karijeri nego o našim problemima’

Foto: Cropix

Premda bi se na prvu moglo učiniti kako Tomislav Tomašević i Ivica Puljak nemaju previše dodirnih točaka, izgleda da ih spaja odluka o sustavu naplate javnih gradskih površina onom dijelu ugostitelja koji ih koriste za terase, a koja bi mogla biti još jedan bolan udarac za brojne ugostitelje kojima je zbog ovakvih poteza gradskih vlasti u pitanje dovedena opstojnost, a time i egzistencija, ne samo njihova nego i njihovih djelatnika, što u ovim kriznim vremenima nije nimalo pohvalno i što bi moglo izazvati revolt i prosvjede ugostitelja koji su već počeli protestirati i u Splitu i u Zagrebu, gdje su vlasti po svemu sudeći neumoljive. U valu poskupljenja svega što je poskupjeti moglo, splitskim ugostiteljima čiji se prostori nalaze u najatraktivnijim dijelovima grada cijene najma u nekim slučajevima narast će i za sto posto, a za to vrijeme Puljak objašnjava kako je cilj i namjera da se najvredniji dijelovi grada koji su pod zaštitom UNESCO-a i koji su turistički najatraktivniji propisno i realno valoriziraju.

Borba za život

“Odlučilo smo da će se cijene štekata korigirati na takav način da će se za jedan određeni dio štekata povećati cijena. Želim naglasiti da će se povećanje cijene između 80 i 100 posto odnositi isključivo na štekate na Rivi i u užoj gradskoj jezgri, odnosno na manji broj štekata u gradu Splitu. U jednom dijelu grada povećanje će biti između 15 i 20 posto, dok za velik broj štekata u ostalim dijelovima grada nema nikakve promjene”, najavio je splitski gradonačelnik Puljak koji je, usput budi rečeno, odnedavno prijateljski povezan s predsjednikom Zoranom Milanovićem, zbog čega ga se počelo spominjati i kao premijerskog kandidata u slučaju da se lijevo-liberalne opcije uspiju dogovoriti o zajedničkoj koaliciji. Izgleda, međutim, da će Puljak prije postizanja dogovora o nacionalnoj koaliciji dogovore morati postići s lokalnim ugostiteljima kojima je među ostalim poručio kako smatra da nema razloga da se, nakon što se korigiraju cijene štekata, to manifestira na cijene usluga za građane. “Analizirali smo udio cijene štekata u prihodima i ne vidimo osnovu da bi ovakvo povećanje na to trebalo utjecati”, rekao je Puljak, uz napomenu da su cijene najma korigirane na temelju dogovora s ugostiteljima, koji se s tom konstatacijom baš i ne slažu.

Ne slažu se ni zagrebački ugostitelji s odlukom nove gradske vlasti. Naime, oni koji su dosad za svoje terase na parkirališnim mjestima izdvajali 5016 kuna na godišnjoj razini sada bi za to isto trebali izdvojiti 48 tisuća kuna, što je gotovo deset puta više. Ideja je detaljno razrađena u nacrtu Pravilnika o kriterijima za određivanje zakupnina i naknada za korištenje površine javne namjene za postavljanje kioska, pokretnih naprava, privremenih građevina, građevina i uređaja javne namjene, organiziranje manifestacija i snimanja, koji je donedavno bio na javnom savjetovanju. Sada kada je to javno savjetovanje iza Tomaševića, može se reći da tek počinje konflikt s gradskim ugostiteljima. Premda je u načelu gradonačelnikova ideja o uređenju gradskih terasa korektna i smislena, moglo bi se reći kako je trenutak u kojem se ona pokušava provesti problematičan zbog krize koja potresa poduzetnike. Osim toga, ne treba zaboraviti da su ugostitelji u ulicama oko Cvjetnog trga još proljetos bili prisiljeni suziti svoje terase, a u nekim drugim dijelovima grada pojedinci su morali u cijelosti ukloniti terase s parkirališnih mjesta.

Nije ih briga

Nakon te odluke koja je izazvala negodovanje Grad sada predlaže novi način obračuna cijena za one čije su terase ostale otvorene, i to na parkiralištima. U obrazloženju izmjena navodi se da se uz te već navedene razlike mijenja i obračun cijene naknade za druge otvorene terase koje se ne nalaze na parkirališnim mjestima.

“Propisuje se da se mjesečna naknada obračunava jednako neovisno o bruto površini otvorene terase”, tumače u Gradu, no već i nakon prvog sastanka Foruma ugostitelja jasno je da oni ta tumačenja ne dočekuju s oduševljenjem pa zahtijevaju da im se, ako ništa drugo, u susret izađe tako da se ova odluka počne primjenjivati postupno, a ne s prvim danom nove godine kao što se to sada najavljuje.



I dok zagrebački ugostitelji strahuju od početka iduće godine, oni splitski svoja poskupljenja trebali bi dočekati u travnju, odnosno na početku predsezone, koja bi mogla biti neizvjesna i zbog recesije koja nam po svemu sudeći stiže baš u to vrijeme iduće godine. Godine koja sa sobom nosi neizvjesnost i borbu za opstanak jer je pred nama period velike energetske krize i inflacije, ali i period u kojem ćemo uvesti euro, što bi također moglo rezultirati novim poskupljenjima, što ni Puljka ni Tomaševića ne zanima previše kada je riječ o malim gradskim poduzetnicima, odnosno ugostiteljima koji su jedva preživjeli dvije pandemijske godine. Stoga su za dio javnosti oni Sorosevi plaćenici, dok ih drugi dio već sada slavi kao političare koji će u red dovesti “kaubojštinu” s terasama koja je u Zagrebu započela s Milanom Bandićem, a u Splitu sa Željkom Kerumom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI