PROSVJEDNICI ZAPALILI RODNU KUĆU AJATOLAHA HOMEINIJA?! Snimke potvrđuju da je izbio požar u nekadašnjem domu osnivača Islamske Republike

Foto: Wikimedia Commons

Društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju kako gori rodna kuća osnivača Islamske Republike, pokojnog ajatolaha Ruholaha Homeinija, koja je pretvorena u muzej, a aktivisti tvrde da su je zapalili prosvjednici.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi kad su nastali videozapisi. Aktivistička mreža 1500Tasvir navela je da se incident dogodio u četvrtak navečer u Homeinijevom rodnom gradu, južno od glavnog grada Teherana.

Na video snimkama na društvenim mrežama vide se pak deseci ljudi kako skandiraju, a zgrada gori. Reuters je potvrdio lokaciju dva video isječka uporabom karakterističnih lukova i zgrada koje odgovaraju slikovnim datotekama.

Foto: Wikimedia Commons

Međutim, poluslužbena novinska agencija Tasnim zanijekala je da je Homeinijeva kuća zapaljena, dodavši da se ispred kuće okupio mali broj ljudi.

“Izvješće je lažno. Vrata kuće pokojnog utemeljitelja velike revolucije otvorena su za javnost”, objavila je novinska agencija Tasnim.



Homeinijev nasljednik, ajatolah Ali Hamenei, pod intenzivnim je pritiskom prosvjeda diljem zemlje koji pozivaju na njegovu smrt, a koji su potaknuti smrću Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije.

Foto: Wikimedia Commons

Tasnim je u petak izvijestio o provladinim prosvjednicima u sjeveroistočnom gradu Mashadu, gdje su u četvrtak ubijena dva pripadnika provladine milicije Basij.

Dva obavještajna agenta ubijena su u sukobima s prosvjednicima u četvrtak navečer, navodi se na stranici Revolucionarne garde. Navedeno je da su još tri člana Revolucionarne garde i pripadnik Basija ubijeni u Teheranu, kao i pripadnik Basija i policajac u Kurdistanu u četvrtak.

Iranski mediji objavili su da su dvojica pripadnika Revolucionarne garde ubijena u nemirima u sjeverozapadnom gradu Bukanu i da je šef policije umro u Sanandaju, prijestolnici pokrajine Kurdistan, u četvrtak navečer.

Foto: Wikimedia Commons
Facebook Comments

Loading...
DIJELI