PROMJENA STRATEGIJE! PRVO TREĆI MANDAT PA ODLAZAK U BRUXELLES: Nema velike rekonstrukcije Vlade ali je četvero ministara pod posebnim nadzorom

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Nakon dugog toplog ljeta i više nego dobre turističke sezone pred premijerom Andrejem Plenkovićem, njegovom Vladom i njegovom strankom novi su, nikad veći izazovi. Građane valja pripremiti za neizvjesnu i krizom obavijenu jesen i zimu koje sa sobom, uz uvođenje eura, donose porast cijena hrane i energenata.

Ponovno se, nakon dugo vremena, u medijskom prostoru piše o inflaciji i recesiji, a za običan puk to označava period stezanja remena, pa se oči upiru prema političarima od kojih se očekuju konkretna i opipljiva rješenja. Svoju prvu ozbiljnu krizu Plenković je preživio u vrijeme pandemije koronavirusa, odnosno u vrijeme lockodowna, kada je s ministrima Josipom Aladrovićem i Zdravkom Marićem osmislio paket pomoći za očuvanje radnih mjesta, što se na koncu doista ispostavilo kao spasonosna injekcija za poduzetnike i sve one koji su strahovali ne samo za svoje zdravlje nego i za vlastitu egzistenciju.

Danas Plenković u ekonomsku krizu ulazi s nešto drugačijim ministarskim sastavom, što brine dio njegovih suradnika koji smatraju da bi ova socijalna kriza za premijera mogla biti pogubnija od one zdravstvene, osobito ako se pandemija koronavirusa vrati ove jeseni i u dodatne nevolje baci ionako devastirani zdravstveni sustav. Znajući za sve probleme koji državu očekuju, a svjestan okolnosti na europskoj političkoj sceni, Plenković je, nakon što je dugo razmišljao o svojoj političkoj karijeri, odlučio ostati u Hrvatskoj i ući u borbu za treći uzastopni mandat.

Devastirani sustav

Uvođenje Hrvatske u eurozonu i ulazak u Schengen dvije su glavne okosnice njegove borbe za treći mandat, a oni koji predsjednika Vlade vrlo dobro poznaju tvrde da je Plenković trenutno najviše motiviran da izbori treći premijerski mandat pa se navodno i zbog toga sve učestalije progovara o mogućim izvanrednim izborima već ove jeseni. Ta nagađanja u vladajućim redovima nazivaju se spinovima, premda bi Plenkoviću i sada, s obzirom na rejting njegova HDZ-a, izlazak na parlamentarne izbore išao na ruku, on je od toga plana odustao jer je pred njim opsežan posao pripreme za ulazak u eurozonu, a uz to, već ove jeseni trebalo bi krenuti s prvim paketima za pomoć socijalno ugroženim građanima na koje će utjecati nadolazeća kriza pa ni prijevremeni izbori za Plenkovića nemaju smisla.Uspije li realizirati vlastite planove i osvojiti treći mandat, premijer Andrej Plenković spreman je napustiti hrvatsku političku scenu i karijeru nastaviti graditi u Bruxellesu, odakle uostalom i jest krenuo njegov ozbiljniji politički put i odakle i jest stigao na čelo hrvatske Vlade i Hrvatske demokratske zajednice. U slučaju da se Plenković odluči na put u Bruxelles, kao jedan od njegovih potencijalnih nasljednika na čelu Vlade spominje se Gordan Jandroković, u igri je navodno i bivši ministar financija Zdravko Marić, ali u tom pogledu nisu nemoguća različita kadrovska iznenađenja o kojima će se u HDZ-u i među Plenkovićevim suradnicima dogovarati kada i ako do toga dođe.

Ono o čemu se sada u vladajućim redovima dogovaraju jest termin održavanja parlamentarnih izbora, a upućeni tvrde kako oni sigurno neće biti održani u redovnom terminu, nego vrlo vjerojatno koji mjesec prije toga, ovisno o okolnostima. Dok se plan o parlamentarnim izborima ne dogovori do detalja, Plenković će krizne jesenske dane provesti u analizi svojih ministara, već je sada jasno da je odustao od kompletne rekonstrukcije Vlade koja se najavljivala u pojedinim medijima.

Krivi kadrovi

Međutim, bez obzira na to, predsjednik Vlade nije posve zadovoljan dijelom svojih suradnika pa tako već neko vrijeme na piku ima ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, koja je trebala odletjeti još tijekom prve rekonstrukcije Vlade, ali ju je zaštitio Branko Bačić s kojim je Plenković odnedavno zahladio odnose nakon što se Bačić naljutio kada mu je Plenković najavio da na idućim izborima od njega očekuje odlazak u mirovinu.

Umjesto Vučković, premijer Plenković na čelu Ministarstva poljoprivrede rado bi vidio Tugomira Majdaka, a problem ministrice s kojom premijer sve teže pronalazi zajednički jezik je izostanak reformi i bezidejnost, kao i sve češće kritike koje na račun njezinih prijedloga stižu iz Europske komisije, što je Plenkoviću posebno važno.
Važno je Plenkoviću i to što se tijekom jeseni kreće u provedbu zdravstvene reforme koju dugo najavljuje resorni ministar Vili Beroš, koji nikako da s riječi prijeđe na djela.

Nedvojbeno je da će Beroš ostati ministar zdravstva kojega je pandemija koronavirusa i dignula i progutala, i da osim toga što se u medijskom prostoru predstavljao kao veliki govornik, on konkretnih planova na polju zdravstva nema. Urušavanje bolničkog sustava i nezadovoljstvo liječnika i pacijenata Plenkoviću bi u borbi za treći uzastopni mandat moglo stvoriti veliki problem, no s druge strane, teško mu je pronaći nekoga tko bi se uhvatio ukoštac s gomilom problema u hrvatskom zdravstvu pa je zasad Beroševa sudbina u jednu ruku neizvjesna, a u drugu sigurna jer će Plenković zamjenu za njega teško pronaći. Teško je Plenković pronašao zamjenu i za bivšeg HDZ-ova ministra graditeljstva Darka Horvata, na njegovo mjesto stigao je perspektivni Ivan Paladina, nestranački kadar, ali i dečko s navodno velikom perspektivom i ogromnim menadžerskim iskustvom, koje se na terenu i u procesu obnove baš i ne vidi.

Nova rekonstrukcija

Obnova potresom porušene Banovine jedno je od najtežih pitanja za premijera Plenkovića, i on sam vrlo dobro zna da se s Paladinom od kojega je puno očekivao nije pomaknuo s mrtve točke i da bi to mogla biti točka preko koje će ga oporbene opcije rušiti u kampanji za parlamentarne izbore. Ako Paladina tijekom jeseni ne počne pokazivati konkretne rezultate, Plenković je spreman zahvaliti mu se na suradnji i krenuti u potragu za novim ministrom graditeljstva.

Za novim ministrom obrane Plenković, i da hoće, ne može tragati, naravno da je i njemu posve jasno da je Mario Banožić pogrešan čovjek na pogrešnoj poziciji, no s druge strane, ako ga makne iz Ministarstva obrane, potvrdit će da su kritike predsjednika Zorana Milanovića na njegov račun bile utemeljene, stoga se o Banožićevu micanju s pozicije zasad u Vladi i među Plenkovićevim suradnicima ne razmišlja. Razmišlja zato Plenković o tome kako da se riješi mlade ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak, bliske suradnice i prijateljice osječkog župana Ivana Anušića koji je prerastao u jednoga od vođa takozvane HDZ-ove desne struje, mjesecima kritički nastrojend prema premijeru Plenkoviću.

Ta ista desna struja Plenkoviću se putem medija prijetila i tijekom posljednje rekonstrukcije Vlade. Kada je on naumio maknuti Tramišak, jasno su mu dali do znanja da dio HDZ-ovaca iz Sabora koji su bliski Anušiću neće podržati rekonstrukciju Vlade pa je Tramišak ostala tu gdje jest premda se Plenkoviću zamjerila medijskim istupima u kojima je progovorila o navodnim prijetnjama koje je dobivala, a o kojima nije obavijestila ni njega ni ministra Davora Božinovića. Radi mira u stranci Plenković će i ove jeseni nastaviti suradnju s njom, premda većina njegovih suradnika tvrdi da tu nema nikakvog odnosa i da je svako njihovo zajedničko pojavljivanje u javnosti samo ispunjavanje forme.

Osobne ambicije

U svakom slučaju Plenković za nadolazeće krizno razdoblje ima velike planove, cilj mu je provesti konkretne reforme i na valu tih reformi treći put osvojiti povjerenje birača. Kako zasad stvari stoje, to za Plenkovića ne bi trebalo biti pretjerano izazovno, oporbene parlamentarne opcije još nisu formirale blok s kojim bi mu mogle konkurirati, na ljevici vlada potpuni kaos i rasulo, a na desnici se ujedinjenje više ne spominje ni u kojem kontekstu pa su Plenkoviću sva vrata za realizaciju osobnih ambicija širom otvorena. Teško da će mu problem predstavljati i predsjednik Milanović koji ga napadačkom retorikom ruši na svakom koraku.

Kada Plenković ovdje u Hrvatskoj posloži koncept koji je zamislio, u Bruxellesu ga, prema tvrdnjama upućenih, očekuje neka od vodećih i dobro plaćenih pozicija, ali on o tome zasad ne razmišlja, cilj mu je prebroditi tešku jesen i zimu, sačuvati Hrvatsku od veće krize i recesije i napokon krenuti s obnovom Banovine u državi koja bi se na idućim parlamentarnim izborima trebala nalaziti u schengenskom postoru i eurozoni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI