Projekt Alemke Markotić dobio dvije negativne recenzije i povučen s natječaja

Foto: Cropix

Hrvatska zaklada za znanost predstavila je premijeru Andreju Plenkoviću rezultate natječaja “Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanih koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije (IP-CORONA-2020-04)”, a od 98 pristiglih prijava Zaklada će financirati 11 najbolje rangiranih projekata.

Natječaj je težak 14 milijuna kuna.

Upravni odbor Zaklada donio je odluku o financiranju tih najbolje rangiranih projekata – od kojih su tri projekta u kojima će se istraživati novi dijagnostički pristupi bolesti COVID-19, četiri projekta koja imaju potencijal pridonijeti novim terapijskim pristupima za inhibiciju bolesti COVID-19, četiri projekta koja istražuju otpornost i oporavak hrvatskog društva, sigurnost i dobrobit ranjivih skupina te širenje informacija putem društvenih mreža za vrijeme pandemije.

Premijer Plenković zahvalio je vodstvu i djelatnicima Zaklade na trudu i naporima koje ulažu u razvoj hrvatske znanosti, te je zaželio uspješne znanstvene rezultate, navodi se u priopćenju Vladine službe za odnose s javnošću.

Na natječaj je svoj projekt prijavila i članica Nacionalnog stožera Alemka Markotić. 



Javni novac dijeli se za privatne interese

Hrvatska zaklada za znanost najvećim se dijelom financira iz državnog proračuna, ali se novac netransparentno dijeli pri čemu Zaklada ignorira pravila, koja su inače sami propisali.

O tom natječaju pisali smo u novinama 7Dnevno. U članku pod nazivom “Sumnje u Hrvatsku zakladu za znanost Alemki Markotić namijenjeno je 14 milijuna kuna, a natječaj je farsa?”, je među ostalim, navedeno kako se “natječaj prema dijelu znanstvene zajednice, namješta za doktoricu Markotić i njezin tim”.

Prema tome, natječaj je ustvari fiktivan, a Alemka Markotić je za svoj projekt trebala dobiti veći dio tog “financijskog kolača”.

No, kako smo doznali,  tvrtka za praćenje medija i podršku PR aktivnostima Press Clipping je objavila tekst iz novina 7Dnevno, ali i iz ostalih medija koji su objavili tu informaciju.

Nakon toga je Alemka Markotić dobila dvije negativne recenzije za svoj projekt pa je stoga taj projekt povučen s natječaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI