Proizvodnja konoplje u Hrvatskoj i jeftiniji kanabis

Pravnim će osobama prvi put u Hrvatskoj biti dopušteni uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe, ali moći će to samo oni koji proizvode lijekove.

Valerija Kontrec (37) s multiplom sklerozom bori se devet godina, a spas pronalazi u medicinskom kanabisu, doduše nelegalno jer prema postojećem pravilniku nije dovoljno bolesna.

Medicinskog kanabisa ionako, kaže, u ljekarnama nema ni za lijeka, i to već godinu dana, a kontrolirani uzgoj i proizvodnja u Hrvatskoj uz dozvolu Agencije za lijekove trebali bi promijeniti situaciju. Vrata su otvorena pravnim subjektima koji proizvode lijekove, no ne i pacijentima.

Bivši predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis Ognjen Brborović pozdravlja odluku Vlade i očekuje dostupnost proizvoda i niže cijene – 200 ili 300 kuna umjesto nekoliko tisuća.

Valerija Kontrec koja se s multiplom sklerozom bori gotovo cijelo desetljeće, ali i drugi kojima je to potrebno, ubuduće će legalno moći nabaviti medicinski kanabis uzgojen u Hrvatskoj.

Kada će domaći medicinski kanabis biti dostupan, koji se sve preduvjeti moraju ispuniti, hoće li se moći kupiti po prihvatljivoj cijeni neka su od pitanja na koje su odgovarali gosti Teme dana na HRT-u: državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković.

“Već četiri godine u Hrvatskoj je dopušteno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Nakon brojnih istraživanja, nakon rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Vlada smatra da je vrijeme za dopustiti uzgoj i proizvodnju u Hrvatskoj. Trebat će oko šest mjeseci da se napravi pravilnik. Pojavila se određena grupa investitora iz Kanade i Izraela koji su zainteresirani za proizvodnju, a počeli su se javljati i domaći”, rekao je Dulibić.

“Prvo treba izraditi pravilnik kako se ne bi događale ilegalne radnje. Treba stvoriti uvjete da se proizvodnja medicinskog kanabisa radi u određenim sigurnosnim uvjetima. Ima cijeli niz zemalja koje su propustile stvoriti uvjete koji su sigurnosni za proizvodnju medicinskog kanabisa i onda dolazi do njegovog preusmjeravanja u ilegalne svrhe. Treba vidjeti koliko će se toga proizvoditi i kojim pacijentima. Također treba stvoriti pripreme da bude uskladu s normama i opće prihvatljivim mjerilima koji su predviđeni određenim UN-ovim konvencijama o proizvodnji odnosno uporabi kanabisa u medicinske svrhe”, rekao je Petković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI