Program ulaganja u zajednicu: Od 58 milijuna kuna iz fonda, crkvama pripalo 53 milijuna

Od 58 milijuna kuna iz Fonda za zajednicu, namijenjenog za podizanje kvalitete života u lokalnim zajednicama, crkve su u četiri godine dobile 53 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

U četiri godine otkad je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pokrenulo Program ulaganja u zajednicu, država je za taj program izdvojila ukupno 58 milijuna proračunskih kuna.

Svrha tog programa, pokrenutog u mandatu bivše ministrice Gabrijele Žalac, predstavljena je kao ulaganje u popravak, obnovu, dogradnju i modernizaciju obrazovnih, zdravstvenih, predškolskih i kulturnih institucija, pa i vjerskih objekata, a sve kako bi se podigla kvaliteta života ljudi u određenim lokalnim zajednicama kojima je to najpotrebnije.

Međutim, u četiri godine postojanja tog programa, od 58 milijuna kuna utrošenih u njega, čak 53,2 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvoja dodijelilo je crkvama, pretežno katoličkim župama, a samo 4,8 milijuna kuna svim ostalim korisnicima koji su se javljali na natječaje za sredstva iz tog programa za sanaciju i obnovu škola, vrtića, bolnica za rehabilitaciju djece i općih bolnica, popravke na zgradama kazališta ili pučkih učilišta, kojima bi taj novac primarno trebao biti namijenjen.

U 2017. godini, u kojoj je taj program pokrenut, za njega je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo sedam milijuna kuna, da bi već u prvoj godini golemu većinu tog iznosa, 6,7 milijuna kuna dodijelilo crkvama, a samo 300.000 kuna ostalim sudionicima natječaja.



U 2018. isto je Ministarstvo za taj program osiguralo 11 milijuna kuna i sve do posljednje lipe dodijelilo crkvama, od čega 10,7 milijuna kuna Katoličkoj, a po 150.000 kuna Evangeličkoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U 2019. za Program ulaganja u zajednicu Ministarstvo regionalnog razvoja izdvojilo je 20 milijuna kuna, od čega je čak 17,5 milijuna dodijeljeno vjerskim institucijama, uglavnom katoličkim, a samo 2,5 milijuna kuna za sanaciju i modernizaciju škola, bolnica ili vrtića.

Ove je godine Ministarstvo za taj program osiguralo također 20 milijuna kuna, od čega je 18 milijuna dodijeljeno crkvama dok su svjetovni sudionici natječaja zajedno dobili oko dva milijuna kuna, donosi Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI