PROGRAM NOVE VLADE Manji porezi, veće plaće i mirovine… Evo u što će se ulagati milijarde kuna

Goran Mehkek/Cropix

Program nove Vlade, koji je jučer u Saboru predstavio Andrej Plenković, temelji se u potpunosti na izbornom programu HDZ-a i zahtjevima koalicijskih partnera.

Na papiru program dobro izgleda, za četiri godine Hrvati bi trebali bolje živjeti, država bi nam trebala biti reformirana, najosjetljivije skupine zaštićene, očekuje nas procvat poljoprivrede, prometna i infrastrukturna renesansa te tolerantnije i transparentnije društvo koje kažnjava korupciju i gleda u budućnost, piše Jutarnji.

“Hrvatska, kao i prije 30 godina, uz odlučno vodstvo treba pokazati odgovornost, solidarnost i zajedništvo. Jedino tako vratit ćemo potreban optimizam i vjeru građana u sigurniju budućnost, učinkovito se obraniti od virusa, vratiti se na put gospodarskog rasta. Jedino tako moći ćemo ponovno živjeti normalan život bez zazora od običnog rukovanja”, poručio je jučer Plenković.

Program ima pet temeljnih prioriteta: socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost, a ovo su najvažniji naglasci.

Manji porezi, a veće plaće i mirovine

Do kraja mandata Vlada obećava rast prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na najmanje 4250 kuna. Najavljuju i smanjenje poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto te smanjenje poreza na dobit s 12 na 10 posto za više od 100.000 tvrtki s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna. Također, za svu hranu stopa PDV-a snizit će se s 25 na 13 posto, a obećavaju i da će svi obveznici imati mogućnost plaćanja PDV-a po naplaćenim računima.



Ukida se i porez na promet nekretnina, blagajnički maksimum za male poduzetnike povećat će se s 30.000 na 50.000 kuna, a za srednje s 50.000 na 80.000 kuna. Najavljuje se i povećanje mirovina za najmanje 10 posto, omogućavanje korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračuna te proširivanje umirovljenika koji mogu raditi nakon 65. godine. Jačat će se i drugi stup te omogućiti ulaganja fondova u infrastrukturu. Cilj je da prosječna mirovina dosegne 50 posto prosječne neto plaće.

Rast gospodarstva, održivi razvoj i energetika

Obećava se otvaranje 100.000 radnih mjesta u što će se kroz mjere zapošljavanja uložiti deset milijardi kuna kako bi do kraja mandata stopa zaposlenosti iznosila 70 posto, a stopa nezaposlenosti pala na manje od pet posto.

Najavljuje se daljnje parafiskalno rasterećenje, privatizacija državnih tvrtki od strane mirovinskih fondova te njihovo ulaganje u infrastrukturu. Ulaganja u istraživanje i razvoj do 2025. povećat će se na 2,5 posto. Želi se povećati i udjel IT sektora u BDP-u za najmanje 10 posto do kraja iduće godine.

Veliku ulogu u oporavku imat će i više od 22 milijarde eura iz EU. Financirat će se i osnivanje regionalnih centara za razvoj kreativnih industrija, poput industrije videoigara i razvoja robotike. Čuvat će se, tvrde, okoliš, kvalitetno gospodariti otpadom, a proizvodni kapaciteti iz obnovljivih izvora povećat će se za 150 posto. I dalje se spominje povrat Ine, dovršenje LNG terminala te povećanje stope odvajanja miješanog komunalnog otpada do kraja 2025. na 55 posto.

Znanost, obrazovanje i mladi

Najavljuje se unapređenje reforme školstva i jačanje digitalizacije. Obećano je ulaganje od pet milijardi kuna u modernizaciju, financiranje 50.000 stipendija te uvođenje cjelodnevne nastave u najmanje 100 škola do kraja mandata. Pokrenut će se i projekt STEM Hrvatska, vrijedan dvije milijarde kuna, u kojem će se laboratorijem opremiti svaka škola. Sagradit će se i STEM kampus. Do kraja mandata sve bi škole trebale postati e-Škole.

Najavljuje se i “dodatno definiranje i uređivanje opsega autonomije sveučilišta”, nastavak reforme strukovnog obrazovanja te bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje. Jačat će se mjera pripravništva te poticati poduzetništvo mladih i njihovo zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Subvencionirat će se 20.000 novih stambenih kredita.

Regionalni razvoj, poljoprivreda i turizam

Uložit će se 30 milijardi kuna u regionalni razvoj. Pokrenut će se Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar, vrijedan dvije milijarde kuna, kao i razvoj otoka te sjevera Hrvatske. Najavljuje se povećanje poljoprivredne proizvodnju za 30 posto te povećanje udjela mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto.

Obećava se i povećanje proizvodnje svinjskog mesa za 40 posto, kao i gradnja 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručenje navodnjavane poljoprivredne površine. U turizmu se najavljuje sufinanciranje investicija u hotele i naselja, investicije od milijardu eura i otvaranje 3000 novih radnih mjesta u zdravstvenom turizmu.

Socijalna politika i zdravstvo

Najavljuje se reguliranje rada nedjeljom, ali i redefiniranje radnog zakonodavstva te poticanje rada od kuće. Povećat će se naknada za socijalno ugrožene s 800 na 1500 kuna te povećanje smještajnih kapaciteta u domovima za starije. Ponovno se najavljuje roditeljska naknada u visini pune plaće te uvođenje “dječje kartice”.

Udvostručit će se i dječji doplatak te omogućiti besplatni vrtići za svu djecu roditelja čiji imovinski cenzus po članu obitelji ne prelazi 3000 kuna (kada se steknu proračunski uvjeti). Omogućit će se i uvođenje očinskog dopusta od deset dana, a svako će dijete imati pravo koristiti produženi boravak u vrtiću. Osigurat će se produljeni rad u još 200 vrtića.

U zdravstvu se najavljuju ulaganje od tri milijarde kuna, gradnja Nacionalne dječje bolnice i revitalizacija Imunološkog zavoda. Tu su i digitalizacija sustava, smanjenje lista čekanja, unapređenje Hitne pomoći te funkcionalna integracija bolnica.

Pravosuđe i uprava

Obećava se nastavak reforme pravosuđa, novi Ovršni zakon i borba protiv korupcije.

Najavljuje se da će se izmijeniti Zakon o parničnom postupku radi ubrzanja i omogućavanja rasprave na daljinu te propisivanje okvirnih rokova. Donijet će se i novi Zakon o kaznenom postupku te Zakon o izvršavanju kazne zatvora koji će urediti postupak elektroničkog nadzora.

Uvest će se i e-komunikacija na svim sudovima, jačat će se USKOK, a kao politička poruka ukinut će se imunitet članovima Vlade za kaznena djela korupcije. Najavljuje se i novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa te uređenje područja lobiranja.

U području uprave smanjit će se broj lokalnih dužnosnika za pola, a za petinu broj vijećnika. Do kraja 2021. trebale bi se funkcionalno spojiti općine, a najavljuje se i jača digitalizacija. Donijet će se i Zakon o plaćama, a do kraja mandata uvest će se digitalni potpis za cijelu upravu.

Državna imovina i infrastruktura

Najavljuje se da će se do kraja mandata uprihoditi milijardu kuna aktivacijom državnih nekretnina, a 1,5 milijardi kuna prodajom udjela tvrtki koje nisu od posebnog interesa. Vlada obećava i nastavak infrastrukturnih ulaganja te razvijanje širokopojasne infrastrukture za brzi internet.

Dovršetak Pelješkog mosta, razni cestovni projekti, gradnja morskih luka, riječnih vodnih putova, modernizacija zračnih luka, željeznički projekti… – ulaganja su veća od 21 milijardu kuna. Nabavit će se i 40 novih elektromotornih vlakova. Tu je, naravno, i Zakon o obnovi Zagreba.

Obrana i vanjska politika

U prvih šest mjeseci završit će se kapitalni infrastrukturni projekti u vojarne, a do kraja 2021. dovršit će se opremanje vojske borbenim vozilima Bradley. Do kraja mandata odabrat će se tip vojnog aviona, potpisati ugovor, početi s obukom pilota i tehničara te pripremom prateće infrastrukture.

Tu je i opremanje obalnim ophodnim brodom te višenamjenskim helikopterom BH-UH 60M. Na vanjskopolitičkom planu tu su strateški ciljevi: ulazak u Schengen, eurozonu i OECD. Zagovarat će se zaštita prava Hrvata u BiH, proširenje EU te jačanje odnosa sa SAD-om, Kinom i Rusijom. Hrvatska se želi i bolje pozicionirati u Africi pa ćemo otvoriti veleposlanstvo u Etiopiji. Pokušat će se riješiti otvorena pitanja sa Srbijom i zagovarat će se prava Hrvata prema načelu uzajamnosti.

Manjine, kultura i mediji

Vlada se obvezuje da neće dirati u prava zastupljenosti manjina u Saboru, a želi se osigurati i odgoj i obrazovanje na njihovu jeziku i pismu. Navodi se i da će se osigurati primjena Ustava i zakona o uporabi jezika i pisma manjina u svim lokalnim jedinicama u kojima su za to, prema zakonu, stečeni uvjeti. Kažu i da će voditi računa o zapošljavanju manjina u državnim službama.

U kulturi i medijima se najavljuju novi zakoni o medijima, elektroničkim medijima, financiranju kulture i obavljanju umjetničke djelatnosti, o kazalištima i autorskom pravu. Povećat će se i izdvajanja za filmske projekte te će se realizirati gradnja filmskog studija, piše Jutarnji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI