Proglašen dan žalosti u BiH: Četiri žene sletjele u Miljacku i umrle

M.O./klix.ba

Automobil s četiri ženske osobe sletio je u provaliju jučer u mjestu Bulozi nadomak Sarajeva. Na mjestu nesreće nije bilo zaštitne ograde, piše klix.ba. Vlada Kantona Sarajevo jutros je na izvanrednoj sjednici usvojila odluku o danu žalosti.

Na teren su odmah po dojavi izašli vatrogasci, policajci i ekipe gorske službe spašavanja i civilne zaštite. Okolnosti zbog kojih je automobil skrenuo s ceste i završio u rijeci Miljacki još uvijek nisu razjašnjene. Zbog nepristupačnog terena nekoliko sati trajalo je izvlačenje tijela i automobila.

Poginule su: Merima Balkić, Lejla Sadiković, Almina Ćorović i Mina Kadrić.

Vlada Kantona Sarajevo je jutros na izvanrednoj sjednici usvojila odluku o danu žalosti koji će se podudarati s danom sprovoda i dženaze četiri stradale zaposlenice Osnovne škole “Kovačići”, a to je utorak, 16. travnja.

Vještak saobraćajne struke i stručnjak za cestovni saobraćaj Ševal Kovačević rekao je da već četiri godine upozorava na katastrofalnu situaciju na putnim pravcima širom BiH.



“Pored umjetnih jezera, rudničkih iskopina i rijeka, gdje vozilo može skrenuti, mora biti urađen grudobran od zemlje ili zaštitna ograda ili zasađena živica, zavisno od konfiguracije terena. Nemoguće je da bude četiri-pet nesreća u posljednjih godinu-dvije na istom mjestu i da nitko ne reagira”, rekao je Kovačević.

“Po Zakonu o sigurnosti u saobraćaju onaj tko održava ceste mora 24 sata držati sigurnim put za sudionike u saobraćaju. Ako ima poremećaja onda se mora obavijestiti sve sudionike. Trebalo je uraditi veliki displej na ovom dijelu ceste prema Sarajevu gdje se može smanjivati brzina i postaviti upozorenja. Zar nisu mogli postaviti taj displej i daljinskim upravljačem iz nekog centra upozoravati vozače na stanje na cesti. Zar nisu mogli, na tom opasnom dijelu ceste, posuti abrazivni materijal kako bi se smanjila skliskost?”, istaknuo je Kovačević.

Kovačević je rekao kako Ministarstva, direkcije za puteve i radne zajednice gotovo ništa ne rade na sigurnosti u saobraćaju. Stotine je žrtava stradalo, ali ništa se ne poduzima konkretno.

”Mi smo jedno okrutno društvo”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI