PROFESORICA USTAVNOG PRAVA NE SLAŽE SE S MILANOVIĆEM: ‘Ustav nas sprečava da se međusobno pobijemo i da rješavamo svoje probleme tko je jači, taj tlači’

Screenshot/N1

Predsjednik RH Zoran Milanović napao je Ustavni sud i pozvao na njegovo ukidanje. Te je izjave komentirala profesorica ustavnog prava na Sveučilištu u Rijeci Sanja Barić.

“Mi smo zadovoljni da je Ustav konačno u fokusu, nažalost, zbog tužnih stvari. Ustav nije knjiga, Ustav je naš okvir zajedničkog djelovanja, življenja, pokušaja da budemo pristojna zajednica. Ne samo Republika Hrvatska, nego bilo koja država. Ustav nam je svima jako važan, daje nam pravila ponašanja, vrijednosti, procedure, sprečava da se međusobno pobijemo i da rješavamo svoje probleme tko je jači, taj tlači”, rekla je Barić, objavio je N1.

Rekla je kako “slušamo izjave koje su svakako prelaženje ne samo ustavnih granica, nego pravnih i granica logike funkcioniranja društva, ustavni sudovi štite naša ljudska prava, 85 posto nadležnosti Ustavnog suda je zaštita ljudskih prava, radi se o zaštiti pojedinaca protiv sudova i drugih tijela”.

“To bi bila tragedija, da mi u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi sličnoj Hrvatskoj ukidamo Ustavni sud”, istaknula je.

Osvrnula se i na odluku Ustavnog suda o odbijanju referendumskih inicijativa.



“Ovo je samo još jedan u nizu, a ima ih više od desetak primjera gdje se pokazuje da je naša referendumska regulativa potkapacitirana i beskonačno loša s nevjerojatno velikim brojem rupa, te rupe i loša regulativa stvaraju loš osjećaj biračima. Oni misle da sama činjenica da su prikupili potpise pokazuje da su u pravu, a to nije točno, jer se referendum ne može i ne smije povlačiti za sva pitanja. Trebali bismo imati kontrolu pitanja već na početku, a ne na kraju, kad se narod mobilizirao. Ono što je vidljivo iz priopćenja, jedna odluka je posve nesporna, a to je ova odluka o zaustavljanju zakonodavnog referenduma, to je bilo posve jasno i vidljivo iz aviona i prije, a druga sudska odluka izaziva ozbiljne sumnje”, naglasila je Barić.

Dotaknula se i slučaja Mirele Čavajde, koja u Hrvatskoj ne može ostvariti zakonsko pravo prekida trudnoće.

Profesorica ustavnog prava je rekla kako Ustav i Čavajdi i svim ženama u Hrvatskoj garantira to pravo te da je zakon sukladan Ustavu.

“Ali problem je u provedbi i što smo je prepustili medicinskoj struci pod nepodstojećim nadzorom Ministarstva zdravstva. Ovdje nema mjesta za različite interpretacije”, istaknula je.

Ustavna stručnjakinja smatra kako treba donijeti novi zakon o prekidu trudnoće jer je Ustavni sud to naložio.

“Nema promjene ustavnih prava, nego samo promjene procedura i nazivlja. Novi zakon ne može biti restriktivniji, može biti samo nazivljem i proceduralno jasniji”, zaključila je Sanja Barić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI