PROFESORICA KAZNENOG PRAVA KOMENTIRALA PRIZIV SAVJESTI: ‘To može i treba postojati, ali jednako tako ne smije ugrožavati pravo na zdravstvenu uslugu’

Pixabay

Mnogo se govori o prizivu savjesti i što to zapravo znači. Profesorica na Katedri za kazneno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Sunčana Roksandić je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 rekla da “priziv savjesti može i treba postojati, ali jednako tako ne smije ugrožavati pravo na zdravstvenu uslugu”.

Ona je komentirala slučaj Mirele Čavajde kao i prijepore u vezi prekida trudnoće i priziva savjesti koje je otvorio taj slučaj.

Dodala je da pravo na priziv savjesti liječnika i pravo trudnice na zdravstvenu uslugu nisu isključivi.

“Pravo na zdravstvenu zaštitu ima prednost u organizaciji pružanja zdravstvene zaštite sigurno po svim pozitivnim propisima”, rekla je Roksandić.

Govorila je o tome kako se liječnici ne mogu pozvati na priziv savjesti ako je život osobe koja je pred njima ugrožen ili postoji opasnost od trajnog narušenja njezina zdravlja.



Također je rekla da svaka ustanova koja je akreditirana za obavljanje određenih zahvata te zahvate organizacijski mora pružiti.

Naglasila je i veliku važnost informiranog pristanka te da su liječnici po pravilima dužni obavijestiti pacijenta na što sve ima pravo i kako ostvariti svoja prava iz zdravstvenog osiguranja.

Na kraju je zaključila da joj se čini kako “Čavajda nije bila na vrijeme obaviještena o svim pravima koje ima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI