Profesor Milardović: ‘Sabor postaje sve gluplja institucija, a mediji su odigrali veliku ulogu u teatralizaciji politike’

Vojko Basic/Cropix

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović komentirao je za Otvoreno.hr raspuštanje 9. saziva Hrvatskog sabora te upozorio na budućnost o kojoj političari ne razmišljaju.

Milardović smatra da je raspušteni saziv Sabora bio promašen i za što brži zaborav. Profesor je trajanje saziva nazvao “potragom za izgubljenim vremenom”, a medije proziva da su uvelike doprinijeli teatralizaciji politike.

Profesor smatra da je stanje u našem parlamentu direktna preslika stanja u društvu koje je postalo površno i priglupo.

“Prošli saziv, koji je sva sreća raspušten, bio je prepun nekonstruktivnih rasprava, podmetanja i nebitnih tema. Politika je općenito postala zabava, a ne ozbiljan posao. Tomu svemu uvelike su prodonijeli mediji uporno tražeći medijsku vijest u cirkusu i glupostima, umjesto u ozbiljnim politikama i donošenju odluka. Najveći je problem što se odluke donose iza tog sav teatra i to uopće ne dođe do očiju javnosti”, rekao je profesor Milardović.

ODGOVORNI MEDIJI I PR KUĆE?

Profesor političkih znanosti smatra da se u našem društvu dogodio paradoks da su “neučeni” počeli ismijavati “učene”, umjesto da su intelektualci nosioci novih ideja i promjena. Osim medija, Milardović smatra da i PR tvrtke sudjeluju u teatralizaciji politike i društva proizvodeći događaje.



“Osim vijesti oko korone koje su trajale i još uvijek traju, mi smo uvijek bili žrtve proizvedenih događanja. Prije korone, pisalo se samo o masonima. Prije toga, uvijek su u fokusu nebitne teme, dok se ključna događanja zbivaju u pozadini. Na taj način se i u političkim kampanjama pa zatim i u samom parlamentu, u fokus stavlja forma, umjesto sadržaja, rekao je Milardović.

Milardović napominje da sve opcije koje su najavile izlazak na parlamentarne izbore ne nude ništa novo, a niti jedna nije dala nikakav prijedlog kako će se nositi s vremenom nakon korona krize.

“Već sada je vidljivo da niti jedna nova ili stara politička opcija ne nudi ono što mi u ovim globalnim promjenama trebamo. Kako ćete organizirati politike za svijet poslije korone to nitko ne govori. Ja o tome pišem knjigu, o novoj društvenoj paradigmi. Cijeli svijet se priprema za potpuno nove stvari, a naši političari o tome uopće ni ne razmišljaju”, rekao je profesor Milardović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI