PROFESOR LOZO O LETIČINOM STATUSU: ‘Iskoristio je dio moga širega znanstvenog rada kao svoj!’

Tino Juric/Vecernji list

Sporni dio kojeg koristi Letica Lozo je objavio na predstavljanju knjige "Prešućivani zločin", 18. listopada 2016. godine u Splitu

Nakon što je portal dnevno.hr objavio Facebook status Slavena Letice o tome zašto Tomić, Rudan, Kosor, Vojković i ostali ‘trolovi i hejteri’ mrze predsjednicu, našoj se redakciji javio mr. sc. Stjepan Lozo koji ističe da se Letica u svojem statusu poslužio njegovim riječima:

“(…) Moj je odgovor na to pitanje dvojak: u pravilu se radi o slabostima ljudske naravi (zavisti, ljubomori, nemoći, predrasudama, pa i mržnji), ali postoje i situacije kad se radi o strategiji, tj. ozbiljno pripremljeni plan i metoda za ostvarenje posebnog dugoročnog cilja.

Kao ogledan primjer strategijskog sramoćenja i klevetanja katolika izdvojio bih polustoljetni odnos nekad komunističkog režima, a u posljednjih četvrt stoljeća Srpske pravoslavne crkve, srbijanske vlasti, pa i Republike Srbije kao države, prema danas blaženiku, a uskoro svecu Alojziju Stepincu. Konkretno strategijsko sramoćenje, nazovimo ga tako, posljedica je desetljećima stvaranih i brižno njegovanih predrasuda i propagandnih laži o Stepincu koje su tijekom vremena prerasle u ono što poznati američki teoretičar ljubavi i mržnje Robert J. Sternberg naziva ‘plamtećom mržnjom…”

U ovom tekstu Letica za uporišni pojam koristi sintagmu “strategijsko klevetanje”, stavlja to u kontekst djelatnosti Srpske pravoslavne crkve prema katolicima, dakle nužno Hrvatima.

Dodatno, Letica u kontekst “strategijskog klevetanja” uvodi i Alojzija Stepinca, pri čemu koristi kategoriju “propagandnih laži”.



Gore navedeni odlomak Letica predstavlja kao tijek izvorno svojih misli i iznašašća, što pojačava činjenicom citiranja drugih autora na drugim mjestima gdje misli nisu njegove. Međutim, kako navodi Lozo, kategorija “Strateške klevete” uopće, a posebno u kontekstu velikosrpskog nastupa i djelatnosti Srpske pravoslavne crkve prema Hrvatima, te konačno nadbiskupu (kasnije kardinalu) Alojziju Stepincu, termin je koji je Lozo oblikovao, a to je bio u mogućnosti temeljem prethodnog iznimno složenog i višegodišnjeg znanstvenog rada koji do sada nitko nije iznio.

“Dalekosežnost vrijednosti tog pojma, koji je zapravo znanstveno otkriće, nije moguće ovdje šire predstaviti, no pojam zasigurno bitno utječe na dosadašnju paradigmu novije hrvatske povijesti, te ima implikacije političke, pravne i vojne naravi.

Budući da je navedeno dio moga širega znanstvenog rada u koji sam uložio golemu energiju, vrijeme i sredstva, pa i rizik, onda ovim putem želim taj svoj rad zaštititi.

Tim više, što je rad na čitanjima i u pripremi za objavu (pod naslovom “Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima – projekt ‘Homogena Srbija’ 1941.”).

Rad sam autorski zaštitio”, rekao nam je Lozo.

Sporni dio kojeg koristi Letica Lozo je objavio na predstavljanju knjige “Prešućivani zločin”, 18. listopada 2016. godine u Splitu. Njegovo izlaganje prenio je portal Croative.net i lako ga je pronaći na internetu, a ovdje prenosimo tek jedan njegov dio:

“(…)

SPC I „STRATEŠKA KLEVETA HRVATA“

Poštovani, dame i gospodo,

Velikosrpski genocid nad Hrvatima provođen nakon sloma komunističke Jugoslavije od 1991. do 1995. godine nastavak je velikosrpskog genocida nad Hrvatima počinjenog od 1941. do 1946. godine.

Pa kako je onda moguće da se unatoč ovakvim i ovako dokazanim činjenicama, s dokumentima i silnim uzmenirujućim materijalnim ostacima žrtava, ipak danas govori gotovo isključivo o hrvatskim zločinima? Od kuda ovakva ozloglašenost Hrvata?

Ovako snažna ozloglašenost Hrvata, ja je nazivam „Strateškom klevetom Hrvata“, pomno je razrađena i dizajnirana srpska propaganda. To sam dugo istraživao i iznijet ću vam dio istine o samom početku ovakvog oblika klevete i strahotama toga đavolskog klevetničkog posla.

Kleveta je po svemu sudeći zamišljena nešto prije 1941. godine, no pouzdano je proizvedena u lipnju 1941. godine i puštena u opticaj kao Hrvatima nažalost gotovo posvema nepoznati, „Valerijanov memorandum SPC“.

U istim danima, krajem lipnja 1941. godine, načinjen je i pušten u opticaj i Moljevićev projekt „Homogena Srbija“ koji predviđa stvaranje Velike Srbije i potpuno istrijebljenje Hrvata. Ta dva dokumenta su povezana.

Strateška kleveta Hrvata trebala je pored ostaloga osigurati moralnu opravdanost planiranog genocida kojeg su Srbi već u lipnju 1941. godine počeli provoditi nad Hrvatima (Primjerice, bestijalni pokolj svih zatečenih stanovnika, Hrvata islamske vjeroispovjedi, naselja Avtovac kod Gackog i paljenje svih kuća, 28. lipnja 1941., na „srpski Vidovdan“).27

U „Valerijanovom memorandumu SPC“, tom besprizornom propagandnom uratku, tvrdi se da su već do 24. lipnja 1941. godine Hrvati u NDH pobili preko 100.000 Srba, dok je pitanje je li ih do tada pobijeno i 1.000, dakle stotinu puta manje. Takva sramotna laž, takva strašna kleveta Hrvata od početka je širena po svijetu, a bila je snažna jer je imala vjerodostojnost autora – SPC.

(…)

“Po sličnim besprizornim lažima bio je optuživan i klevetan već u ljetu 1941. godine i sam nadbiskup Stepinac. A danas vidimo da se on izvodi pred nekakvu vatikansku komisiju u kojoj bi o njegovom imenu trebali suditi i oni iz SPC”, navodi Lozo.

“Letica, dakle, sasvim sigurno, osim po intervenciji Duha svemogućega, nije mogao doći do misli koje je iznio u gore citiranom odlomku bez uvida u moj rad. Letica se pri svom upisu poziva na čak 11 autora znanstvene provenijencije i kod, objektivno usputnih komentara. Upravo to činilo ga je više obveznim da uz gore citirani odlomak navede i moje ime.

Budući da ja pripadam kategoriji, mogao bih reći, hrvatskih gubitnika, onda se iz straha, jer imadem iskustva, da ni ovu ribu neću dovesti do luke, a već lagano postajem starac, javljam s ovim reagiranjem”, zaključuje ovaj profesor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI