Procurio dio preporuka za izlazak na birališta: Maske i rukavice ako glasate iz vlastitog doma

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Svi birači koji 5. srpnja izađu na parlamentarne izbore morat će držati međusobnu distancu od 1,5 metara. Članovi biračkih odbora i promatrači također će morati biti razmaknuti. Građani bi se na birališta puštali u manjim skupinama, a svi bi morali nositi zaštitne maske, ali i rukavice kako se virus ne bi prenio zbog korištenja zajedničkih olovaka i davanja dokumenata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je osmišljavati preporuke za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa, a ovo su mjere koje bi, prema neslužbenim izvorima Jutarnjeg lista, trebale biti na snazi. Ako se epidemiološka situacija do 5. srpnja pogorša, mogu biti i strože. Prilikom izlaska s birališta, maske i rukavice trebat će biti zbrinute u odgovarajuće kante za smeće.

Dakako, prostori u kojima će se održavati izbori će se dezinficirati, a sredstva za dezinfekciju morat će se postaviti na svakom koraku.

O posebnoj zaštiti oko 70.000 članova biračkih odbora zasad se ne govori. SDP-ovac Peđa Grbin prije nekoliko je dana za Jutarnji kazao da se i u SAD-u provode izbori, i to u Nebraski. Tamo će svaki član biračkog odbora dobiti osoban paket za zaštitu u kojem će biti posebna maska, rukavice, vizir, te dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava. Smatra da bi jednako trebalo zaštititi i naše sudionike u izbornom procesu, kako zbog njih, tako i građana koji će doći na birališta.

Trošak izbora koji inače iznosi više od 100 mil. kuna, zaštita od zaraze po Grbinovoj bi procjeni povećala za 5 do 10 milijuna kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI