PROBLEMI U OPSKRBI KANADERIMA! Tucaković upozorio: ‘Požar bi bio uhvaćen u pola sata da smo ih imali četiri ili pet’

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 progovorio je o požaru kod Šibenika. Istaknuo je kako je stanje stabilno, no stradalo je oko 20 kuća te PU šibensko-kninska istražuje uzrok.

“Nije bilo otvorenog plamena i velikih fronta. Bilo je izdimljavanja na području Zatona i Rasline. Od 6 sati ujutro su angažirana dva kanadera i dva air tractora. Još uvijek ima izdimljavanja s obzirom na vjetar koji se pojavljuje i aktivira određene dijelove požarišta. Tijekom cijele noći bilo je dosta teško, ali požar nije prešao jadransku magistralu. Najbitnije je bilo sačuvati da nam požar ne preskoči jadransku magistralu”, rekao je.

Što se tiče uzroka požara, kazao je da Policijska uprava šibensko-kninska istražuje uzrok te da se nada da će pronaći počinitelja ili uzrok požara. Potvrdio je da je u požaru došlo do stradavanja dvadesetak kuća.

“Dvije su kuće u potpunosti uništene. Nastala je velika materijalna šteta na vinogradima i maslinicima, kao i na poljoprivrednim zemljištima. Jedna nepopravljiva šteta koja je dugoročna”, ističe.

Tucaković je odbacio bilo kakve tvrdnje o slabosti ili pucanju sustava.



“Sustav je odreagirao upravo onako kako struka mora odreagirati. Već u petoj minuti je zatražen odmah kanader, kojega smo mi u vatrogasnom zapovjedništvu odmah odobrili. Uzbunjene su snage s kontinenta i iz priobalja i najmanje dva kanadera su ovdje prisutna. No, o silini samoga požara govori i činjenica da kanaderi u jednom trenutku nisu mogli uzimati vodu koliki je bio dim na Prokljanu. Jako je bilo teško i bacati vodu jer je bio veliki dim i sigurnost pilota je bila ugrožena. Uloženi su veliki napori vatrogasaca”, kazao je.

Govoreći o broju dostupnih kanadera, naglasio je da su oni u nadležnosti Ministarstva obrane.

“Mi smo imali u pripravnosti 4 kanadera i tri airtractora. Imali smo još jedan veliki požar u Visočanima kraj Zadra. Tamo su obranjene kuće. Tamo su požar gasila tri airtractora i jedan kanader, a na području Zatona i Rasline su bila dva do tri kanadera”, ističe.

“Prema mojim saznanjima, peti kanader bi trebao biti negdje do 15.8. u Zračnoj luci Zemunik i dostupan vatrogascima”, dodaje.

Upitan nije li trenutni broj kanadera ipak premali s obzirom na potrebe, rekao je:

“U tom trenutku smo imali dva velika požara i bio je treći na Boraji. S čime smo raspolagali, tako smo i postupili. Nepovoljne vremenske prognoze su bile od početka ove sezone. Koliko je kanadera bilo na raspolaganju, toliko smo i koristili. Što možemo dalje?”

“Da smo jučer imali četiri ili pet kanadera, požar bi bio uhvaćen u pola sata”, dodao je za Dnevnik.hr Tucaković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI