PROBLEMATIČNI KAPETAN! Ne samo da je bio pijan, nego su mu istekle i sve svjedodžbe!

Foto: Josko Supic / CROPIX

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe, kapetan Siniša Orlić osvrnuo se na nesreću u Splitu, u kojoj se brod Morska vila zaletio u obalu. Komentirao je i kontrolu plovidbe za HRT.

“Za sada možemo reći da je jutros oko 2 sata prilikom pokušaja uplovljavanja broda Morska Vila u luku Split na predjelu Zapadne obale došlo do udara broda u obalu. Tom prilikom došlo je do naplavljivanja i nakon 40-tak minuta brod je potonuo. U tom trenutku na brodu se nalazilo 50-tak putnika, dolazak broda nije bio najavljen, a osoba koja je upravljala brodom nije bila ukrcana kao zapovjednik. Uz to su joj sve pomorske svjedodžbe bile istekle”, istaknuo je.

“Sve je to moglo zakomplicirati stvari, ali nasreću ništa loše se nije dogodilo. Brod će se dignuti iz mora. Nije bilo ozlijeđenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo već tijekom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište”, rekao je.

Složio se da postoji dojam da ovo ljeto ima više pomorskih nesreća, no naglasio da statistika to demantira.

“U ovo doba prošle godine bilo je 30 posto više pomorskih nesreća. Ove godine su nam se dogodile dvije nesreće s putničkim brodovima i to očito interesira javnost i radi toga je to došlo u fokus pažnje”, naglasio je.



“Mi ćemo ih sigurno napraviti još. U prvoj akciji sudjelovala su 23 plovila kapetanije, 100-tinjak djelatnika. Ukupno je napravljeno preko 400 inspekcijskih pregleda. Ustanovljeno je oko 170 prekršaja i naplaćeno oko 400.000 kuna. Ova akcija je bila usmjerena na prekršaje vezane za glisiranje, međutim osim tih prekršaja dosta česti su prekrcaji putnika, kao i plovidba stranih plovila bez vinjete ili bez osposobljenja za upravljanje brodicom i slično”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI