Prisegnulo 7 novih ministara, Plenković objavio ime novog potpredsjednik Sabora iz redova manjina!

Patrik Macek/PIXSELL

Prva je to rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon nešto više od pola godine rada

Matični odbori su završeni te su potvrdili nove ministre. Njima je prethodila vrlo burna saborska rasprava, a nešto nakon 19 sati počelo je glasanje na kojemu je dano povjerenje sedmorici novih ministara.

HNS-ov Predrag Štromar potpredsjednik je Vlade i ministar graditeljstva, HNS-ova Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

HDZ-ovi Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Marko Pavić i Lovro Kuščević ministri su unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša, rada i uprave.

Tijek glasanja:

19.27 Ministri su prisegnuli na nove dužnosti.



>>> Za Plenkovićevu tijesnu većinu zaslužan je zastupnik koji je u zadnji tren utrčao u sabornicu!

>>> Evo tko je glasao za, a tko protiv novih ministara!

Iskazivanjem povjerenja stekli su se uvjeti za davanje prisege ministara. Predsjednik izgovara tekst prisege, a članovi Vlade odgovaraju da prisežu.

19.24 Za Dražena Bošnjakovića kao ministra pravosuđa glasalo je 78 zastupnika, dok je protiv bilo 42.

19.24 Za Blaženku Divjak kao ministricu znanosti i obrazovanja glasalo je 78 zastupnika, dok su 42 zastupnika bila protiv.

19.23 Za Marka Pavića kao ministra rada i mirovinskog sustava glasalo je 78 zastupnika, dok je 46 bilo protiv.

19.21 Glasa se povjerenje Davoru Božinoviću za ministra unutarnjih poslova. Za je bilo 78 zastupnika, dok je 46 protiv.

19.20 Povjerenje Tomislavu Ćoriću za ministra zaštite okoliša i energetike dalo je 78 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 45 protiv.

19.18 Sa 78 glasova za i 46 glasova protiv iskazano je povjerenje Lovri Kuščeviću za obavljanje funkcije ministra uprave.

19.17 Počela je sjednica obraćanjem Gordana Jandrokovića. Sa 78 glasova za i 46 protiv iskazano je povjerenje Predragu Štromaru za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva.

19.10 Premijer Andrej Plenković obratio se medijima.

“Čestitam svim kandidatima i kandidatkinji za ministricu i svim saslušanjima i potpori na saborskim odborima. Vjerujem da će se na plenarnoj sjednici još jednom ta potvrda vidjeti glasanjem u Saboru. Danas su se pokazali i određeni trendovi kod nekih zastupnika koji uključuju neprimjerene uvrede prema drugim zastupnicima. To nije dobro za njegovanje komunikacije među zastupnicima različitih svjetonazora. Odgovornost prema javnoj riječi i hrvatskim građanima treba poštivati i provoditi. Otklon tomu osuđujem. Manjinski zastupnici u Saboru su jedna dodana vrijednost, dodatna kvaliteta i potvrda da RH temeljem Ustava i svojih zakona i konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini. Zbog toga mi je posebno drago da je Klub manjina dio parlamentarne većine, da imamo njihovu potporu koja je izrazito cijenjena s moje strane i strane HDZ-a. Želim obavijestiti javnost da smo odlučili da zastupnik Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora. Na taj način želimo im pokazati poštovanje i očekujemo daljnju suradnju u ovom sazivu hrvatske Vlade”, rekao je Plenković. Radin će sjesti na upražnjeno mjesto koje je pripadalo Vesni Pusić.

Ovim je činom Plenković vezao 8 zastupnika manjina uz svoju Vladu.

19.00 Plenković računa na većinu od oko 78 ruku. Prema najnovijim se informacijama Silvano Hrelja predomislio te neće poduprijeti premijera pa Plenković može računati na 77 ruku. Plenković navodno nije pristao na neke Hreljine uvjete. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati Hrvoje Zekanović iz Hrasta s obzirom na poruke Blaženke Divjak te se ne zna hoće li to Zekanovića pokolebati u odluci da digne ruku za Plenkovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI