PRIPREMITE SE NA ‘ŽUTU KIŠU’! Meteorolog objasnio kakav je to fenomen

Pixabay

Neobično je vrijeme posljednjih dana, a nestabilan zrak s Atlantika prodire nad Francusku i zapadnu Europu te se fronta takvog zraka nalazi zapadno od Alpa. Nad našim krajevima je u prizemlju ujednačeno polje sniženog tlaka, a visinsko strujanje je jugozapadnog smjera i po visini pritječe topli saharski zrak i osim topline donosi i veće količine saharskog pijeska, istaknuo je meteorolog Bojan Lipovšćak za N1.

Dodao je da će potkraj tjedna pasti kiša koja će biti žute boje pijeska.

Unatoč tome, u unutrašnjosti se u nastavku tjedna očekuje sunčano toplo i vruće vrijeme. Temperatura zraka u porastu, najviša i do 38°C. U petak navečer očekuje se prodor nestabilnog zraka sa sjeverozapada uz pljuskove, grmljavinu, jake udare vjetra i pad temperature zraka. Tuča je moguća mjestimice u unutrašnjosti u međurječju Save i Drave.

Na Jadranu ostaje pretežno sunčano uz slabe vjetrove južnog kvadranta. Tople noći s temperaturama oko 22 stupnja. Najviše dnevne temperature oko 33, u dalmatinskom zaleđu do 37 stupnjeva Celzija. No, u petak navečer na sjevernom Jadranu također se očekuje naoblačenje, grmljavinski pljuskovi i bura. Neverini uz buru će se brzo sa sjevernog premještati prema južnom Jadranu. Više kiše past će u Istri i na Kvarneru.

U subotu u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu bit će djelomično razvedravanje. Bit će promjenljivo oblačno, ali hladnije s najvišim dnevnim temperaturama oko 25 stupnjeva.



Oblačno s kišom zadržat će se u Slavoniji i Baranji. U nedjelju se očekuje postupno promjenljivo oblačno i suho, uz porast temperature zraka iznad 30 stupnjeva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI