Priprema se tužba protiv države? ‘Nije prihvatljivo novo normalno, tražit ćemo da se vrati ono staro’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Više od 95.000 ljudi pridružilo se Facebook grupi ”Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite”, a broj članova neprestano se povećava. Građani nezadovoljni odlukama koje je tijekom epidemije koronavirusa donio Nacionalni stožer planiraju podići tužbu.

Najava ministra zdravstva, Vilija Beroša, da će na jesen uvesti nove restriktivne mjere, među njima vjerojatno i obavezno nošenje maski na otvorenom, dok se u isto vrijeme Beroš fotografirao bez maske s Ninom Badrić, koja je nedavno pjevala na zabavi na kojoj su bile osobe zaražene koronavirusom, dodatno je potaknulo na tisuće nezadovoljnih građana da se učlane u navedenu grupu.

Grupa je do objave ovog teksta prikupila više od 90.000 članova, a broj se iz minute u minutu povećava. Kako piše u opisu grupe, jedan od ciljeva, uz veliki prosvjed, jest i podizanje tužbe protiv države zbog mjera koje je dosad donio Stožer.

”Cilj je ove grupe djelovati protiv restriktivnih mjera i ograničavanja prava i sloboda građana od Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nastojat će se Stožeru poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da su političke, dvosmislene i restriktivne mjere neprihvatljive u suvremenom društvu 21. stoljeća i otvoreno zadiru i u sam Ustav RH”, piše u opisu.

”Nije prihvatljivo ‘novo normalno’, tražit ćemo da se vrati ono staro”, poručuju administratori grupe.



”Na sastanku krajem mjeseca dogovorit ćemo detalje i sudska tužba će vjerojatno u proceduru, ako nešto ne zapne na dogovoru. Naglasak će biti na utvrđivanju da samo postupanje Stožera nije bilo razmjerno i potpuno u skladu s člancima na koje se pozivaju, uz površno doticanje i Ustava. Ako Ustavni sud u međuvremenu ocijeni djelovanje Stožera neustavnim, to će kroz koji mjesec biti dodatni poticaj ovoj tužbi i dugoročno bi sve trebalo biti zaključeno pozitivno”, napisao je administrator u objavi u kojoj stoje detalji o planirane tužbe. Krajem kolovoza će se, oni koji su se odlučili tužiti, dogovoriti i o tome hoće li tražiti i odštetu.

”Cilj je da prvi pokrenemo ovakvu tužbu i da to bude okidač nizu kolektivnih tužbi u budućnosti, kako Stožeru ne bi nikada više palo na pamet ograničavanje sloboda pod klimavim izgovorima”, stoji u opisu grupe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI