PRIMORAC REKAO KOJI ĆE MU BITI PRVI KORACI: ‘Povećanje poreza ne dolazi u obzir u uvjetima inflacije, borit ću se za porezno rasterećenje’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Kandidat za novog ministra financija Marko Primorac u četvrtak se prestavio pred Odborom za financije u Hrvatskom saboru.

Predstavio ga je premijer Andrej Plenković.

Nakon njegova uvodnog govora, na pitanja članova Odbora odgovarao je kandidat za ministra Marko Primorac.

Nakon pozdrava, budući ministar se kratko predstavio te iz bogate biografije izdvojio kako je bio član tima koji je radio na poreznoj reformi.

Na upit koji su njegovi prvi koraci u Ministarstvu financija, odgovorio je da je svjestan svih izazova.



“Što se tiče stanja u proračunu za sada je stanje dobro i nema razloga za strah, u smislu javnog duga, trend je da će se nastaviti smanjivati. U okviru fiskalne politike, a u borbi protiv inflacije instrumentarij je relativno ograničen. Cilj središnje banke je očuvanje stabilnosti cijena. Pitanje je ako se podignu kamatne stope, na koji način će se utjecati na gospodarski rast, hoće li nas to odvesti u recesiju ili ne. Ili povećanje poreza što u ovim okolnostima inflacije ne dolazi u obzir. Učinit ću sve u vezi poreznog rasterećenja”, rekao je Primorac.

Dodao je da nismo ni u kakvom izvanrednom stanju te će se nastaviti sa svim aktivnostima, to znači da će se nastaviti i s uvođenjem eura. Od 5. rujna će biti obvezno dvojno iskazivanje cijena, u kunama i u eurima.

U vezi potpora u energetici bilo je i pitanje SDP-ova Branka Grčića, a to je da se u paketu vladinih mjera koja stiže na jesen uvrsti ili subvencija ili privremeno snižavanje PDV-a na pet posto kako bi se pomoglo poduzetnicima.

“Slušate svakodnevno da hoteli grcaju u dugovima i to je nedopustivo. Veliki teret mjerama Vlade prenijeli smo na gospodarski sektor. Osim toga, socijalne naknade moraju imati model usklađivanja s inflacijom. Nacionalna mirovina se upravo usklađuje sa stopom inflacijom, ali se ni jedna druga socijalna naknada, po zakonu, ne usklađuje sa stopom inflacije”, rekao je Grčić.

Primorac mu je odgovorio da je zapisao sve što je rekao i da su to uglavnom bile sugestije.

“Što se tiče socijalnih naknada, o njima je potrebno voditi posebnu brigu. Očekuje nas porast rashoda na mirovine uslijed inflatornih pritisaka i treba pomoći umirovljenicima i osobama s najnižim prihodima”, istaknuo je Primorac.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI