PRIMORAC O ODLUCI AGENCIJE MOODY’S: ‘Sedam zemalja EU-a ima niži kreditni rejting od Hrvatske’

Screenshot/N1

Nakon što je objavljeno da je agencija Moody’s podigla rejting Hrvatske za dvije razine, na ‘Baa2’, uvrstivši ga u investicijsku kategoriju, uz stabilne izglede, zbog formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu, novi ministar financija Marko Primorac u subotu je održao  konferenciju za novinare.

Na početku je rekao kako je povećanje rejtinga pozitivna vijest.

“Po rejtinzima Fitcha i S&P-a sedam zemalja EU-a ima niži kreditni rejting od Hrvatske – Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska i Mađarska. Tako da doista svjedočimo lijepim vijestima. One će se svakako odraziti i na troškove zaduživanja država”, istaknuo je ministar financija.

Istaknuo je kako je moguća paneuropska kriza koju ćemo svi osjetiti.

“Do sada smo ispunjavali sve ciljeve. Iz Europske komisije smo dobili pohvale i Hrvatska je predstavljena kao dobar primjer”, naglasio je Primorac.



Na upit kako će, u uvjetima visoke inflacije, Vlada pomoći građanima, odgovorio je kako se pripremaju paketi potpora za najugroženije građane, ali se razmatra i pomoć gospodarstvu.

“Taj fiskalni prostor koji postoji nećemo iskoristiti odjednom. Bit ćemo oprezni na obaraču”, rekao je ministar.

Dodao je kako se mora ostaviti prostor za daljnje mjere s obzirom na nadolazeću krizu.

Osvrnuo se i na cijene ljetovanja te naglasio kako ne “vidi problem u njima i smatra da ima dovoljno široke ponude da građani s različitim primanjima mogu otići na odmor”.

Na upit je li opravdan porast cijena, ministar je odgovorio kako je “Hrvatska demokracija, imamo otvoreno tržište”.

“Povećanje cijena u turizmu je rezultat činjenice da su poduzetnici prepoznali trenutak i ja tu ne vidim ništa sporno. Građani imaju različite mogućnosti, nemamo toliko ograničenu ponudu. Mislim da je miks dovoljno širok da se svi mogu prilagoditi. Ako mislite da bi se možda trebalo razmisliti o ograničavanju cijena hrane i tako dalje, ja zasad ne vidim bojazan, ali, ukoliko se inflacija drastično poveća, sve su mogućnosti otvorene”, zaključio je Primorac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI