PRIJEVOZNICI SE DIGLI NA NOGE I LJUTI SU NA MEDIJE ZBOG TOG SLUČAJA! ‘Sve autoškole ste stavili u negativan kontekst’

Foto:Cropix

Nakon što su mediji objavili vijest  da je policija i USKOK u srijedu privela  20-ak ljudi za sređivanje potvrda za profesionalne vozače uz novčanu naknadu za koje se sumnja od početka ove godine “sredili” više 500 potvrda i to vozačima kamiona ili autobusa.

Terete ih da su kaznena djela počinili u okviru zločinačke organizacije. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor trojici od ukupno 20 okrivljenika koje se sumnjiče za izdavanje lažnih svjedodžbi za profesionalne vozače, a čime su zaradili najmanje 85.151 euro.

U četvrtak su se oglasili iz  Udruženja prijevoznika Zagreb iz kojeg su priopćili kako je “netočna informacija” da je pod istragom USKOK-a i policije bilo više autoškola.

”Kao Udruženje prijevoznika Zagreb koje ima 328 članova – obrtnika od kojih je dio onih koji obavljaju djelatnost autoškola i u našem Udruženju čine Ceh autoškola, moramo reagirati na objave na svim medijskim portalima i u novinama s udarnom viješću s naslovom o upadu USKOK-a i policije u autoškole i uhićenju 20 osoba”, naveli su te dodali da ”se u ovom slučaju uopće ne radi o autoškolama već o jednom vlasniku autoškole koji u svom vlasništvu ima i učilište, niti se tu radi o osposobljavanju kandidata za vozače što je djelatnost autoškola, nego o obrazovanju odraslih, točnije o stjecanju svjedodžbi i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti za profesionalne vozače koji upravljaju vozilima za prijevoz tereta i putnika (kategorije C, CE i D)”.

”USKOK i policija nisu upali u autoškolu nego u učilište! Službena priopćenja USKOK-a i policije govore o ‘provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana, trgovačkog društva i ustanove za obrazovanje odraslih’. Teško da će čitatelji to iščitati iz njihovog službenog priopćenja nakon bombastičnog naslova kojim ste sve autoškole stavili u negativan kontekst i povezali ih s kriminalnim radnjama jer je naslov onaj koji je bitan, ostavlja prvi dojam i najuočljiviji je”, poručili su.



“Od 20 uhićenih osoba, dvije osobe su vjerojatno zaposlenici i učilišta i autoškole – predavač i tajnica, i njih se sumnjiči za kriminalne aktivnosti, ali za poslove koje su obavljali za učilište, a ne za autoškolu”, tvrde u priopćenju.

”Kada čitatelji u naslovu pročitaju ‘USKOK– autoškole – uhićeno 20 ljudi’ naravno da će to povezati s autoškolom u svom kvartu i neće se dalje zamarati s razlikovanjem učilišta od autoškole ili Koda 95 od vozačke dozvole”, smatraju iz Udruženja.

”S takvim naslovima ste stvorili iskrivljenu društvenu predodžbu o svim autoškolama, narušili ste njihov ugled i tako ste im nanijeli neimovinsku štetu te najvjerojatnije i poslovnu štetu koja u ovom trenutku nije mjerljiva, ali će zasigurno biti. Sigurno znate da se tu radi i o povrijeđenim pravima osobnosti i interesa svih poduzetnika i djelatnika u djelatnosti autoškola. Ispravak objavljene informacije je nužan kako bi zaštitili ta prava i uklonili posljedice prouzročene ovakvom medijskom objavom.

S obzirom da su autoškole neopravdano i to u kriminalnom kontekstu osvanule na naslovnicama medija smatramo da je potrebno da vi kao autori tih naslova, objavite ispravak te da se jasno naglasi da se ne radi o autoškolama već o ustanovama za obrazovanje odraslih koja je potpuno različita djelatnost od autoškola. Prvenstveno se razlikuju po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD-u) te po zakonima koji im reguliraju poslovanje, jer ustanove za obrazovanje odraslih ne osposobljavaju kandidate za vozače kao autoškole već dodatno obrazuju profesionalne vozače.

Još jednom naglašavamo činjenicu da službena priopćenja USKOK-a i policije ni jednom riječju ne spominju autoškole već ‘jedno trgovačko društvo i jednu obrazovnu ustanovu’, a vaši naslovi su ti koji neopravdano i krivo informiraju javnost koristeći autoškole u svom naslovu i time ih stavljate u negativan kontekst i povezujete ih s kriminalnim radnjama”, zaključili su u priopćenju za sve medije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI