Prijeti potpuni kolaps sustava, ovo se u Hrvatskoj dosad ne pamti! Ostat ćemo bez šefa vojnih špijuna…

Foto: CROPIX

General-bojnik Ivica Kinder imenovan je za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajna agencije (VSOA) 10. srpnja 2015., a mandat mu je produljen 11.srpnja 2019. godine.

Ako se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u narednih 12 dana ne imenuju novog ravnatelja VSOA-e, Hrvatska će se naći u situaciji da je do imenovanja novog neće imati tko voditi jer pozicija zamjenika ravnatelja, kako navodi T-portal, godinama nije popunjena.

Bliži se tako neslavni kraj krize koja je započela kada je Milanović nakon zaprimanja Izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e 22. rujna 2022. pokrenuo postupak za razrješenje ravnatelja Kindera.

Milanović zatim uputio dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje Kindera.

Dan prije nego što je Milanović pokrenuo postupak za razrješenje Kindera, Nova TV objavila je da dio pripadnika VSOA-e pronevjerio najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljski i Litvi.



Jutarnji je nakon Milanovićeva poteza napisao da su UVNS i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 2020. utvrdili da je Kinder počinio protuzakonite radnje, ali da po tom pitanju ništa nije poduzeto.

Utvrđeno je da je ravnatelj VSOA potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora, i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sustava koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja.

Premijer Andrej Plenković rekao je početkom listopada da je Kinder spreman obavljati svoju dužnost dok se on i predsjednik Milanović ne dogovore o novoj osobi te da nema nikakvog razloga za odugovlačenje jer ima ljudi koji to mogu obavljati.

Kinder je ubrzo zatim premijeru i predsjedniku zahtjev za razrješenje.

Ministar obrane Mario Banožić predložio je sredinom veljače da se za ravnatelja VSOA-e imenuje brigadni general Mijo Validžić, a ranije se spominjalo i da se u Vladi o brigadnom generalu Draženu Ressleru, zapovjedniku Gardijske mehanizirane brigade sa sjedištem u Kninu, razgovaralo kao o mogućem nasljedniku Kindera.

T-portal navodi da Milanović ne želi supotpisati prijedlog da se Validžić imenuje za ravnatelja VSOA-e.

Uz to, T-portal navodi da Kinder mjesecima nije pozivan na sjednice Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

Članak 65. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske kaže da VSOA-om u slučaju spriječenosti ili izbivanja ravnatelja upravlja zamjenik ravnatelja – kojeg VSOA trenutno nema.

Iako je kriza u VSOA-i dugotrajna, napetosti na relaciji Beograd-Priština, nestabilnost u Bosni i Hercegovini te rat u Ukrajini već su trebali ubrzati rješavanje ovog problema koji potencijalno može naštetiti i drugim segmentima nacionalne sigurnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI