PRIJETI NESTAŠICA VODE? Grad Pula počinje s racionalnijim trošenjem vodnih resursa, zabranjuju se i građevinski radovi

Pixabay

Niz aktivnosti s ciljem racionalnijeg trošenja vodnih resursa od ovog će tjedna pokrenuti Grad Pula s javnim poduzećem “Pula Herculanea”. Time će se pridonijeti prevenciji ili ublažiti efekti eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije.

“Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Iako se nadamo da do mogućih redukcija neće doći, ovim aktivnostima i odlukama pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda”, rekao je Filip Zoričić, pulski gradonačelnik.

Pozvao je građane i turiste kao i tvrtke na racionalno trošenje vode kako bi zajedno pridonijeli lakšem prebrođivanju trenutne situacije kada je u pitanju stanje vodnih resursa u gradu i županiji.

Kako navode u priopćenju iz Grada Pule, “Herculanea” sada, kao i proteklih 14 godina, usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule, te čišćenja prometnica provodi koristeći vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće.

Od ukupnih 70 tisuća kubnih metara za koje je izdana vodopravna dozvola ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta.



Redovitim analizama utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora.

“Dokle god za to postoje preduvjeti, aktivnosti čišćenja ulica i zalijevanja javnih zelenih površina u središtu Pule provodit će se bez dodatnih mjera štednje čak i u trenutku eventualnog proglašenja mjera redukcije”, naglasili su iz Grada.

Po donošenju odluke Grada Pula provest će se mjera zatvaranja tuševa na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.

Također, Grad Pula donio je odluku o Zabrani izvođenja građevinskih radova od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Iz Grada navode kako prema Odluci o privremenoj zabrani građevinskih radova od 1. do 14. srpnja te od 16. do 31. kolovoza radovi su dozvoljeni s ograničenim vremenom od 9 do 17 sati te subotom od 9 do 14, sati, a nedjeljom, blagdanima i neradnim danima i dalje neće biti dozvoljeni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI