PRIJETI LI NAM NESTAŠICA PLINA? Stručnjak za plin smatra kako trebamo štedjeti, ali ne treba nas brinuti da će plin nestati

Foto: Pixabay/Ilustracija

Situacija u vezi plina u Njemačkoj je vrlo ozbiljna. Kako je u Hrvatskoj i prijeti li nam nestašica tog energenta? O tome za N1 govorio Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

“Mi znamo da je Njemačka imala direktnu povezanost i isporuku plina preko Sjevernog toka 1. To je plinovod koji može isporučiti 55 miliajrdi kubika plina. Njemačka troši 90-ak milijardi kubika plina, a od toga je 55 iz Rusije. Čudi me situacija u koju se Njemačka dovela. Jer su smanjili proizvodnju energije iz nuklearnih elektrana i iz ugljena. U ovom trenutku se pokazuje odluka Njemačke da brzo reagiraju i da već danas pune skladišta plina kako bi se pripremili za zimu. Na vrijeme upozoravaju građane”, rekao je Pudić.

Dodao je kako se moglo očekivati da će Rusi smanjiti isporuke plina.

“Njemačka je uvela sankcije prema Rusiji i Rusija nastoji sankcionirati zemlje EU. Raste i cijena plina koja je danas na tržištu 180 eura po megavatsatu što je deset puta skuplje nego prije godinu i dva, tri mjeseca. To je pokazatelj s jedne strane tko će prije sebi naći neku alternativu – hoće li Rusi moći bez isporuke plina Europi ili će Europa naći neke druge izvore”, istaknuo je.

Napomenuo je kako bismo trebali razmisliti o mjerama štednje.“Današnja cijena energije u Hrvatskoj je daleko niža od tržišnih cijena. To svakako košta državni proračun i postavlja se pitanje je li to dugoročno održivo. Mi danas imamo cijenu od 35 lipa po kilovatsatu (plin), a tržišna cijena je gotovo jedna i pol kuna. Tu možemo vidjeti kolika je ta subvencija prema građanima, a ta cijena nije poticajna da bi mi danas štedjeli i možda hodali u džemperima u kući”, naglasio je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Osvrnuo se na povećan trend kupovine peći na drva zbog najava poskupljenja plina.

“Kod nas je uvijek bio trend da kad je cijena plina bila veća da su građani koristili drva. Trenutno cijena još nije toliko poticajna da bi građani štedjeli. Imamo povećanu prodaju peći na drva. U Njemačkoj se na isporuku peći na drva čeka godinu i pol dana. Situacija je da građani kreću u kupovinu. Ja nisam za to da se izlažu prevelikim investicijskim troškovima”, rekao je.

Objasnio je da Hrvatska uvozi oko 60 posto potreba za plinom, ali i da nema razloga za paniku.

“Povećava se proizvodnja otvaranjem novih nalazišta. U Hrvatskoj nije takva panična situacija. Sigurno da LNG ima značajan utjecaj u energetskoj neovisnosti Hrvatske. Ja u ovom slučaju ne bi brinuo o nestašici plina u Hrvatskoj. Činjenica je da će Europu to pogoditi”, zaključio je Pudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI