PRIJETE ŠTRAJKOM Sindikati poslali Fuchsu 7 zahtjeva, traže veće plaće zbog korone

Tri dana uoči početka nove nastavne godine koja kreće prema A i B modelu, uz mogućnost prelaska na C-model, potaknuti brojnim primjedbama, pitanjima i prijedlozima, pristiglim iz škola, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod uputio je sedam prijedloga ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Prijedlozi se, kako su naveli u priopćenju, odnose isključivo na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela.

1. Poslodavac je za obavljanje nastave prema A, B i C-modelu radniku dužan izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju.

2. Radniku se, za vrijeme odvijanja nastave prema C-modelu, osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

3. Za vrijeme obavljanja nastave prema B i C-modelu, radniku se nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu.



4. Ako radnik nastavu obavlja prema A-modelu, a za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji, sukladno Uputama, vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C-modelu, radniku će se platiti kao prekovremeni rad.

5. Odgojno-obrazovni radnici, upućeni na testiranje na COVID-19, oslobođeni su  plaćanja troškova testiranja, odnosno troškove njihova testiranja plaća Poslodavac.

6. Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze virusom COVID-19, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

7. Ako odgojno-obrazovni radnik nije, sukladno Uputama, mogao koristiti dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, radniku će se omogućiti korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika.

Sindikat Preporod pozvao je na dijalog, a u slučaju ignoriranja ovih prijedloga, poručili su, “dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa”.

Odluka o načinu izvođenja nastave u uvjetima koronakrize

Kroz predviđena tri modela, odlukom Vlade sa sjednice u četvrtak, uređeno je odvijanja nastave u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima, kao i rad ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije koronavirusa u školskoj godini 2020./2021. koja počinje 7. rujna.

Model A je odvijanje nastave u školi, Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a Model C je nastava na daljinu.

“Model B je kombinirana varijanta u kojoj škole sukladno svojim mogućnostima i infrastrukturi mogu organizirati nastavu na način da one škole koje imaju samo jednu smjenu, a takvih je 60 posto, podijele učenike od 1. do 4. razreda ujutro, a od 5. do 8. razreda popodne, s čime se smanjuje broj učenika u samoj školi. Ostale škole, koje ne mogu osigurati propisanu distancu i nošenje maski, mogu izdvojiti učenike da je dio u školi, a dio online”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Cilj nam je, uz pridržavanje mjera higijene i distance, što više smanjiti koncentraciju đaka u školi, dodao je.

Model C primjenjuje se u slučaju da epidemiološka situacija bude takva da Vlada proglasi lockdown i on predviđa nastavu online, naveo je ministar dodavši kako je jednako tako i na visokom učilištima.

“Vlada naređuje da su sve visokoškolske ustanove dužne ispoštivati epidemiološke mjere, kao i svi ostali građani, ali su slobodne organizirati rad sukladno akademskoj slobodi”, dodao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su upute pravovremeno donesene te vjeruje da će biti napravljen maksimum da školska godina započne u što primjerenijim okolnostima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI