PRIJEDLOG IPAK NIJE PROŠAO! Pobjeda KoHOM-a! Liječnici neće pacijentima oduzimati vozačke dozvole

Foto: Damir Krajac/Cropix

Udruga KoHOM Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – Udruga KoHOM uspjela je postići dogovor s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da ne prijavljuju svoje pacijente policiji te da im ne oduzimaju vozačke dozvole, doznaje 24sata.

To je bilo predviđeno novim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama čije se izglasavanje očekuje za dva dana.

Predsjednica KoHOM-a, dr. Nataša Ban Toskić je istaknula kako prije svega zahvaljuje Hrvatskoj liječničkoj komori, na podršci.

“Nećemo prijavljivati pacijente policiji za privremena stanja poput npr. išijasa, kostobolje, alergije, upale očiju, privremenog akutnog stresa koji zahtjeva pomoć lijekova. Prema dosadašnjim prijedlozima Zakona sva bi ta stanja morali prijavljivati policiji i pacijenti bi ostali bez vozačke dozvole. Mi smo bili na sastanku na poziv MUP-a, to je bio zaista produktivan sastanak na kojem je bila i HLK i stvarno smo zadovoljni što je MUP prihvatio naše najvažnije argumente, kao što je neprijavljivanje pacijenta”, istaknula je.

Dodala je kako su “cijelo vrijeme ukazivali da je povjerljiv odnos s pacijentima temelj naše struke, da bi to novim Zakonom bilo narušeno i da se boje da pacijenti neće dolaziti, otvoreno iznositi probleme te da bi mogle nastati konfliktne situacije”.“Zato će odredba da se automatski stornira dozvola od strane liječnika sad biti izmijenjena. Izborili smo se za sve liječnike, ne samo obiteljske. Prema dosadašnjem prijedlogu MUP-a trebala je biti obaveza svih liječnika da u medicinskoj dokumentaciji navedu da je pacijent upozoren da u trenutnom zdravstvenom stanju nije uputno da upravlja vozilom određeno vrijeme. Sad se to neće slati policiji već to ostaje osobna odgovornost pacijenta da se pridržava tog naputka”, naglasila je dr. Ban Toskić za 24sata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI