PRIJEDLOG EU-a O ZABRANI IZDAVANJA VIZA RUSIMA: Šojgu: ‘Vidimo još jednu jasnu manifestaciju nacističke politike’

Foto: Wikimedia Commons

Prijedlog zemalja Europske unije o zabrani izdavanja viza ruskim turistima, ruski ministar obrane Sergej Šojgu u subotu je usporedio s “nacističkom politikom”.

“Vidimo još jednu jasnu manifestaciju nacističke politike. Naime, visoki europski dužnosnici neprestano guraju rusofobnu ideju zabrane ulaska u zemlje EU-a svim građanima Rusije”, istaknuo je.

Članice EU-a Estonija, Latvija, Litva i Češka jednostrano su uvele politike koje ograničavaju ili ukidaju vize za ruske građane kao odgovor na rat Moskve protiv Ukrajine.

Tako Finska od rujna planira drastično smanjiti broj viza koje će izdati Rusima, a i Poljska razmišlja o sličnom potezu.

Danska poziva na zabranu na razini cijelog bloka, no njezini su političari kazali da bi i bez ostalih država članica mogli sami poduzeti takve mjere.Njemačka, pokretačka snaga kada je posrijedi kreiranje politike EU-a ima nešto blaži pristup problemu i smatra da nevini pojedinci ne bi trebali biti kažnjeni zbog postupaka Kremlja.

Šojgu opravdava rusku invaziju na Ukrajinu.

Naglasio je da je nacionalistička politika kijevskog vodstva, koje podupire Zapad, godinama ciljala na rusku kulturu u Ukrajini te da to predstavlja prijetnju ruskoj sigurnosti.

.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI