PRESRETNI MINISTAR MARIĆ NAKON ODLUKE MOODYS’A: ‘Ovo je svojevrsni šlag na tortu, ovo nije samo dobra vijest za Hrvatsku’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jedna od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u petak navečer je objavila da će revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine.

O svemu se oglasio ministar financija Zdravko Marić.

“Objava je izvan njihove redovne najave i izuzetno je pozitivna. Najavljuju da, u slučaju potvrde 12. srpnja i ulaska u eurozonu – već taj tjedan dižu kreditni rejting za dvije stepenice”, kazao je Marić i istaknuo da je to jako dobra vijest.

“Ovo je šlag na tortu. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozonu”, rekao je i dodao da je ovo balansirajući efekt zbog porasta referentnih kamatnih stopa. “To je potvrda da je naše članstvo u eurozoni više prožeto pozitivnim. I dalje smo u krizi, kao i zbog potencijalnih opasnosti recesije”, istaknuo je ministar Zdravko Marić.

“Ova objava ima veze s onim što je prethodilo – ECOFIN i Vijeće ministara. Čuo sam se s Plenkovićem. Gotovo su identični dojmovi s euro summita. I njemu su čelnici rekli da ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu”, pojasnio je dodatno Marić.



Podsjetimo, agencija Moody’s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske ‘Ba1’ signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody’s je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na ‘Baa2’, u investicijsku kategoriju.

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak. Moody’s je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja. Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine. Fiskalna snaga Usvajanje euro imalo bi značajne pozitivne implikacije po kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody’s.

“To bi pak značajno poboljšalo našu ocjenu vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivanju, budući da bi eliminiralo rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednosti valute, a značajno bi smanjilo i rizike u zaduživanju”, dodaje agencija. Iako je hrvatsko gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirano u gospodarstvo eurozone, a tečaj kune vezan za euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom, ocjenjuju. To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijeti potencijal rasta na dulji rok. Usvajanje eura smanjit će i devizne rizike za bankovni sektor i pozitivno utjecati na Moody’sovu ocjenu likvidnosti države i ranjivosti na vanjske rizike. Moody’s pozitivno ocjenjuje i hrvatske institucije, podsjećajući da je Hrvatska u ‘čekaonici za euro’ provela samo dvije godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI