PRENOĆILA JE IZA REŠETAKA: Žalac čeka odluku o istražnom zatvoru

screenshot HRT

Bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac prenoćila je u policijskom pritvoru nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja.

Uz Žalac, uhićeni su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna, saznala je Hina.

Četvero osumnjičenih bi u četvrtak trebalo izvesti pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, jer će EPPO najvjerojatnije tražiti da ih se pritvori kako ne bi ometali istragu.

EPPO je u srijedu prijepodne priopćio da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) “provodi hitne dokazne radnje” koje se odnose na četvero ljudi. Sumnjiče ih da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u SAFU vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Ravnateljstvo policije je priopćilo da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija protiv osumnjičenih podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja.



Uskok je odbacio tvrdnje da je obustavio izvide nad uhićenom bivšom ministricom Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima zbog nedostatka dokaza, naglasivši da je rezultate dostavio nadležnom Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je u međuvremenu započeo s radom na tom slučaju.

Vukovarsko-srijemska policija priopćila je da će provesti izvide o prijetnjama koje je u srijedu ujutro Telegramovom novinaru Dragi Hedlu tijekom pretrage doma bivše ministrice uputio njezin suprug Mario Žalac.

Gabrijela Žalac je otišla iz Vlade RH u srpnju 2019. zbog brojnih afera koje su je pratile tijekom mandata, a u međuvremenu se našla i pod Uskokovom istragom zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI