PREMINUO POZNATI EKONOMIST: ‘Nesebično nam je stavio svoje golemo znanje na raspolaganje’

Poznati hrvatski ekonomist dr. Ivo Bićanić preminuo je u 70. godini života u Zagrebu.

Bićanić je rođen 1951. u Zagrebu. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio od 1976. do umirovljenja 2016. kao redoviti profesor makroekonomije.

Magistrirao je na Sveučilištu u Oxfordu. Bio je suradnik na St. Anthony´s College u Oxfordu (1985.) i na Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu (1993./94.) te gostujući profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (od 1996. do 2010.) i na Sveučilištu u Zürichu (od 2012).

Objavljivao je radove u inozemnim časopisima i knjigama, a bio je komentator u časopisu “Banka”. Preveo je više klasičnih i suvremenih ekonomskih djela s engleskog jezika.

Od Bićanića su se na svojoj Facebook stranici oprostili iz platforme Možemo! Kažu kako im je pomogao svojim golemim znanjem te da ih je savjetovao još tijekom parlamentarnih izbora. U proljeće je ušao u njihov Savjet za Zagreb.



“Osim za makroekonomska pitanja, industrijsku, regionalnu i poreznu politiku, bio je strastveno zainteresiran i za lokalnu politiku, za poboljšanje života u gradskoj četvrti gdje je živio. Kao vrhunski intelektualac, profesor i stručnjak ostavio je dubok trag u hrvatskoj javnosti, a mi smo bili te sreće da nam pruži svoje povjerenje, koje ćemo se uvijek truditi opravdati. Počivao u miru, dragi Ivo”, objavio je Možemo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI