Preminuo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej!

Hu-benedikt

Nakon što je jučer ujutro došlo do pogoršanja općeg zdravstvenog stanja patrijarha Irineja (91), on je preminuo u petak.

Patrijarh Irinej je poglavar Srpske pravoslavne crkve. Bio je zaražen koronavirusom.

Irinej je bio hospitaliziran u Vojnomedicinskom centru Karaburma gdje mu je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Prema pisanju brojnih srpskih medija, u pomoć su došli čak i ruski liječnici.

Irineju je utvrđena zaraza koronavirusom ubrzo nakon smrti Amfilohija Radovića, mitropolita crnogorsko-primorskog za kojeg je održan masovni ispričaj na kojem su se poglavari SPC-a vrlo moguće i zarazili.

U povodu njegove smrti oglasio se i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i izrazio sućut.



Patrijar Irinej rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka 1930. godine. Roditelji su mu bili Zdravko i Milijana.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovni fakultet u Beogradu. Nakon fakulteta odlazi u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka radio je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji.

Prije stupanja na dužnost profesora, u listopadu 1959. godine, zaređen je u manastiru Rakovica. Zaredio ga je patrijarh German te je tada dobio ime Irinej. Istoga mjeseca u crkvi Ružici na Кalemegdanu unaprijeđen je u jeromonaha.

Dok je radio kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji pohađao je postdiplomski studij u Ateni. Postao je ravnatelj Monaške škole u manastiru Ostrog 1969. godine, a nakon toga vratio se u Prizren i postavljen je za rektora Prizrenske bogoslovije.

S te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Germana srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.

Izbor za patrijarha

Na tronu Svetog Save zamijenio je patrijarha Pavla.

Zvona na Sabornoj crkvi u Beogradu oglasila su se 22. siječnja 2010. godine nešto poslije 14 sati i označila da je izabran 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Dotadašnji vladika niški izjavio je da je njegov izbor za poglavara SPC bila volja Božja i volja Svetog arhijerejskog sabora.

“Na tu časnu i tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme”, rekao je tada vladika Irinej.

Na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora tada su još dvojica vladika dobila natpolovičnu većinu u prvom krugu – mitropolit Amfilohije i Irinej bački, a kuvertu s imenom budućeg patrijarha izvukao je arhimandrid Gavrilo iz manastira Lepavina u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI