PREMINUO DANIJEL REHAK: Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora izgubio najvažniju bitku – za život

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Nakon borbe za život koja je trajala više od mjesec dana kada je prilikom operacije prestalo raditi srce hrvatskog branitelja i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, on je, nažalost, na kraju tu bitku izgubio.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji.

“S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja. Molim Vas, da uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja”, napisao je premijer.

Tko je bio hrabri Danijel Rehak?

Prije početka Domovinskog rata Danijel Rehak radio je kao profesor tjelesnog odgoja u srednjoj školi u Borovu naselju, a u obranu grada uključio se početkom srpnja 1991. godine kada je krenuo neprijateljski napad iz Borova sela.

Poslije Tomislava Merčepa koji je nakon organizacije obrane Vukovara pozvan u Zagreb, Rehak je preuzeo Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Jedini je branitelj iz zapovjedne strukture koji je pojedinačno uhićen i zarobljen, ali i jedini koji nije likvidiran. Umjesto likvidacije odveden je u srbijanski logor Stajićevo gdje je bio zatočen devet mjeseci.

Niz godina bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te se aktivno zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI