PREMIJER: Spremni smo preuzeti i odgovornost koja bi podrazumijevala restrukturiranje kompanije

Patrik Macek/PIXSELL

Agrokor je krajem rujna lani bio dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, od čega polovinu tog iznosa hrvatskim dobavljačima

U Banskim dvorima u ponedjeljak ujutro u 9,30 sati započeo je sastanak premijera Andreja Plenkovića s najvećim dobavljačima koncerna Agrokor, a na sastanku su prisustvovali i potpredsjednica Vlade zadužena za gospodarstvo Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, piše Jutarnji list.  Dobavljače su na stastanku predstavljali Josip Budimir iz Franka i Luka Burilović iz gospodarske komore.

Nakon sastanka s dobavljačima Agrokora, premijer Andrej Plenković održao je press konferenciju.

“Vlada RH intenzivno radi na smirivanju političkog ozračja u javnosti glede situacije u našoj najvećoj kompaniji. Kao što znate pripremili smo nacrt zakona koji će biti raspravljen u srijedu u Saboru. Danas smo željeli čuti izravno od dobavljača pogled na situaciju i o razgovorima koje vode sa samom kompanijom.

Vlada želi podržati svaki dijalog koji će dovesti do dogovora. Takav dogovor koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježe likvidnosti novca sigurno da bi bio najbolji potez koji se može postići i mi bismo ga rado podržali. Prilikom pronalaženja takvog rješenja moraju se uzeti u obzir interesi svih aktera, na pravičan način, od najmanjih do najvećih dobavljača i da se ni na koji način ne ugrozi stabilnost hrvatskog gospodarstva.

Upravo zato vlada je pripremila nacrt zakona. Mi ćemo u sljedećih nekoliko dana intenzivno razgovarati sa svim akterima i pronaći rješenje, a spremni smo preuzeti i odgovornost koja bi podrazumijevala restrukturiranje kompanije”, kazao je premijer.

Nakon premijera riječ je uzeo Josip Budimir.



“Sastanak s vladom da ih informiramo i o sastanku s predstavnicima banaka. Ostalo je nekoliko stvari za napraviti. Dali smo podršku inicijativi vlade i zakonu koji bi mogao riještiti problem. S obzirom da nam je vrijeme ključni faktor, a standstill sporazum troši vrijeme, zato smo tražili hitan sastanak,  i trebamo zajednički djelovati u cilju pronalaženja rješenja.

Koristim priliku da se zahvalim vladi na pokušaju pronalženja rješenja za krizu. Nama je izuztno važno da budu zaštićeni svi, od najvećih do najmanjih dobavljača. Problem je opskrba polica i proizvodnih tvrtki od dobavljača. Drago mi je da su dobavljači pokazali strpljivost, no i oni imaju ograničene kapacitete”, kazao je Budimir.

“Očekujem konkretne pomake od današnjeg sastanka. Ono što smatram osobno, kao i dio naših kooperanata koje reprezentiramo, da je dobro dok je država medijator, ali ne i da se direktno miješa”, istaknuo je uoči sastanka u Vladi Denis Matijević predsjednik Uprave Agrokfructusa, jednog od Agrokorovih dobavljača.

Agrokor je krajem rujna lani bio dužan dobavljačima 16 milijardi kuna, od čega polovinu tog iznosa hrvatskim dobavljačima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI