PREMIJER OŠTRO O KRIJUMČARIMA: ‘Postali smo destinacija nerijetko orkestriranih nezakonitih migracija’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković predsjedao je 79. sjednicom Vlade povodom koje je zajedno s ministrima izvjestio o aktualnostima.

Uvodno je govorio o potresu i epidemiji.

“Jučer oko 22 sata bio je potres s epicentrom i blizini Trilja, čuo sam se sa županom Bobanom, bile su manje štete, u okolnostima potresa u dvije godine jučer smo dobro prošli. Do sada smo utrošili skoro 3,5 milijuna doza cjepiva, najmanje jednom dozom procijepljeno je 54,5 posto odraslog stanovništva. Donirali smo 710 tisuća doza cjepiva, donirat ćemo još. U proteklih dana broj zaraženih je malo ispod 2000, u 7 dana 8875 novih slučajeva u zadnjih sedam dana, no važan je podatak da je od tog broja 6977 osoba nije bilo cijepljeno. Pozivam sve koji oklijevaju da se dodatno informiraju i cijepe se jer boljeg načina zaštite nema”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na snimke na kojima maskirani muškarci udaraju migrante policijskim palicama.

“Jučer sam odmah nazvao Božinovića da se poduzmu sve mjere i napravi opširno ispitivanja da vidimo o čemu se radi jer Hrvatska poštuje svoje zakona i međunarodne propise i ne želimo imati postupanja koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Očekujem da Ravnateljstvo podnese izvješće što se zaista događa”, kazao je.



Dodao je da od Božinovića očekuje da “Ravnateljstvo policije i sve nadležne službe poduzmu sve kako bi nam podnijeli izvješće o tome što se zaista događa”.

Napomenuo je i da imaju zadaću štititi granicu i sprječavati nezakonite migracije te da pritom cijene ulogu hrvatske policije koja štiti granicu.

Istaknuo je da smo kao država, ali i kao kontinent postali destinacija migracijskih kretanja, nerijetko orkestriranih nezakonitih migracija koje vode krijumčari koji ostvaruju korist na nesreći brojnih ljudi koji su iz različitih razloga napustili domove.

Komentirao je i Summit o pristupanju zapadnog Balkana Europskoj uniji.

“Poruke su bile pozitivne za naše susjede u pogledu daljnjeg proširenja. Razgovarali smo o međunarodnoj ulozi EU, bila je sjajna rasprava, a tema koje će biti jedna od glavnih za 2 tjedna su cijene energenata koje su skočile globalno. Zadužili smo EK da pokuša dati konture zajedničkog odgovora”, rekao je komentirao i razgovor s Vučićem:

“Zatražio sam da situaciju koja je dokumentirana, o udžbenicima, gdje se negira postojanje hrvatskog jezika, da se ta praksa ne ponavlja. Definitivno je na štetu hrvatske manjine koja tamo živi. Tu smo snažno markirali poziciju, a u dogovoru s Medvedom, pitanje nestalih, zatražili da se verificiraju određeni podaci koje smo dostavili Srbiji, da bi mogli intenzivirati potragu za njima”, rekao je.

Osvrnuo se i na odnos prema BiH

“U svom izlaganju posebno sam naglasio naš interes za eurposki put BiH, nužnost da se uoči izbora koji će biti iduće godine, točno za godinu dana otprilike, postigne konsenzus političih stranaka, aktera, institucija u BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, o reformi izbornoga zakonodavstva koji bi osigurao punu ravnopravnost i legitimnu zastupljenost Hrvata kao jednog od tri ravnopravna naroda, uz Bošnjake i Srbe, u najvišim tijelima BiH, osobito u Predsjedništvu.

Smatramo da je conditio sine qua non jednog funkcionalnoga, kvalitetnoga i učinkovitoga djelovanja BiH, jednog kohezivnog faktora za funkcioniranje zemlje, uz, naravno, puno poštovanje njene neovisnosti, smaostalnosti, suverenosti, rekao je Plenković, dodavši da je to već rekao 100 puta te da to govori kao prijatelj, susjed, zagovornik, odvjetnik i netko tko želi da BiH dobro funkcionira i ide naprijed prema Europi na dobrobit svih njezinih građana”, rekao je.

Vezano za izbor čelnika Vrhovnoga suda, Plenković je rekao da će parlamentarna većina podržati Radovana Dobronića ako ga predsjednik Zoran Milanović predloži.

Osvrnuo se i na novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, rekavši da u odnosu na postojeći tekst sadrži niz unaprjeđenja.

“Postupak utvrđivanja sukoba interesa činimo bržim i transparentnijim, zakon je pregledniji, lakši za primjenu i za obveznike, a i za samo Povjerenstvo, proširuje se njegova primjena na nova tijela, nove čelnike”, rekao je između ostalog Plenković.

Poručio je da je ovaj zakon dio šireg paketa antikorupcijskih zakona koji se priprema i koji će biti predstavljen na Vladi u sljedećim mjesecima.

Plenković je istaknuo i da će se imovinske kartice podnositi svake godine te da se povećavaju sankcije za kršenje odredbi zakona.

Komentirao je i zakonske reforme:

“Što se reforma tiče, hvala Aladroviću, to je velika reforma sustava socijalne skrbi, očekujemo da nakon savjetovanja na Vlade idu ti zakoni”, dodao je premijer i osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je predstavio ministar Ivan Malenica.

“On sadrži niz unaprjeđenja, a postupak utvrđivanja sukoba interesa bit će brži, krug osoba koje će biti obuhvaćeno zakonom se širi, imovinske kartice podnosit će se svake godine. Ovo je jedan od najvažnijih mehanizama sprječavanja korupcije”, rekao je premijer Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI