PREMIJER O IZBORU PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA: ‘Apriori nemamo ništa protiv suca Dobronića!’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Divuljama je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o situaciji na požarištu, ali je komentirao i druge teme, među kojima i izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Govoreći o situaciji na požarištu kod Segeta Gornjeg, rekao je kako smatra da se rade veliki napori.

“Vidi se da smo ostvarili izrazito veliki korak naprijed. Dobra je suradnja sa županijama, gradovima i općinama. Cijeli sustav domovinske sigurnosti pokazao je zavidnu razinu koordinacije. Kako se najavljuje kiša noćas, ja vjerujem da će se onda situacija i stabilizirati”, rekao je premijer.


Komentirao je i proslavu godišnjice Oluje u Kninu.

Na pitanje tko će biti prvi u polaganju vijenaca, Plenković je rekao: “Sve će biti kako treba, svi će položiti vijence. Više je tema kako netko ignorira Dan državnosti, to je tema”.Osvrnuo se i na Milanovićeve izjave o ustavnosti Zakona o sudovima.

“Kad se mijenjao Zakon o sudovima, ja ne znam koja je to kugla mogla reći tko će biti predsjednik Republike. Nitko nije mijenjao zakon da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike. Ta teza je apsolutno promašena. Treba poštovati proceduru javnog poziva koje je raspisalo Državno sudbeno vijeće”, kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li podržati suca Radovana Dobronića kao eventualnog novog predsjednika Vrhovnog suda, odgovara:

“Što se tiče naše pozicije., HDZ i parlamentarna većina nikada nije bila apriori protiv bilo kojeg kandidata. Naša je pozicija bila poštovati proceduru sukladno Ustavu i zakonu. Mi smo poslali poruku, ne može se biti na čelu Vrhovnog suda, ako se ne poštuje zakon koji je na snazi. Nije bilo nikakvog difamiranja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Dobronića, mi nemamo unaprijed prema njemu apriori ništa. Mi danas preko televizije, sad smo saznali na nekoj pressici usput tko je kandidat dok još javni poziv traje”.

“Nemam ništa protiv. Ja bih mogao reći da je to briljantno. Predsjednik Vlade je porijeklom s Hvara, baš kao i ministar zdravstva. Ako bude i predsjednik Vrhovnog suda s Hvara, s mog zavičajnog kuta to je pjesma od izbora”, dodao je.

Premijer je rekao kako je jako zadovoljan trenutnom turističkom sezonom te je istaknuo da su učinili maksimalne napore u proteklih nekoliko mjeseci kako bi se ona i održala.

“Vidi se da su se ljudi zaželjeli Hrvatske, mnogi su turisti opet došli u Hrvatsku. Brojeve kojima sada svjedočimo, fiskalizacija od 1. siječnja do 31. srpnja je bolja ne od 2020. nego od 2019. Od godine u kojoj smo imali rekordnu turističku sezona. Očito da dolaze gosti, možda malo manje u smjeru broja, ali više u smislu potrošnje. Ja čestitam i ministrici turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici na sjajnom radu”, kazao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI