PREMIJER NE KRIJE ZADOVOLJSTVO NAKON POTPISA UGOVORA: ‘Ovo su razgovori o najvažnijem pitanju koje je zadaća Vlade,i tu nema pobjednika ni gubitnika’

Foto: Screenshot N1

Vlada je danas s predstavnicima sindikata radnika državnih i javnih službi potpisala sporazum o povećanju osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

“Zaista mi je veliko zadovoljstvo i posebno želim naglasiti ulogu ministra Piletića koji je u ime Vlade vodio pregovore, da smo prije nekoliko dana došli do zajednički došli do dogovora i kompromisa. Naglašavam zajednički jer ovo nije situacija u kojoj netko treba izgubiti, a netko pobijediti. Mislim da smo u proteklih šest godina dokazali da smo spremni voditi dijalog i tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj radnika u državnim i javnim službama. Ovi pregovori dio su zajedničkog pothvata da nam standard naših građana bude bolji. Mislim da je ovaj kompromis, naglašavam kompromis, o povećanju od 6% od 1. listopada plus 2% od 1. travnja fiksnih dogovorenih za nekoliko mjeseci i dogovor da se pregovori ponovno započnu u rujnu je okvir, doprinos je podizanje božićnice, regresa, dara za dijete… Međutim, to nije sve. Ovo je okvir dogovora s obzirom na ekonomsku situaciju danas, ako se ona iz bilo kojih razloga, mahom su vansjki, izmijeni, pa nećemo mi ne doći na sastanak sa sindikatima. Mislim da je važno da tu poruku pošaljemo javnosti. Današnje potpisivanje sporazuma predstavlja logičan slijed dijaloga i prije svega povjerenja. Ovi pregovori nisu bili ni predugi ni preteški”, rekao je Plenković prije potpisivanja.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić prije potpisivanja je rekao da se sporazumom može smatrati da je dio pregovora završio.

“I dalje nastavljamo razgovarati o povećanju plaća. Pritom ćemo inzistirati na povećanju koeficijanata za one s najmanjim plaćama”, rekao je.

Također je rekao da mu je žao što dva od 11 sindikata nisu pristala na potpisivanje sporazuma i time pokazala razumijevanje za socioekonomsku situaciju, ali da će se bolji materijalni uvjeti odnositi i na radnike iz sektora koje ti sindikati predstavljaju.



Nakon potpisivanje održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predstavnici sindikata, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i premijer Andrej Plenković.

Najprije je riječ uzela Sanja Šprem.

“Točno je što premijer kaže, da ovo jesu jedni od najkraćih pregovora, ali su za nas i sve ostale bili krucijalni. Izašli smo sa zahtjevom od rasta osnovice 8+5, da smo tražili razliku zaostajanja plaća i pregovore u ovoj godini za 2022. kao i rast osnovice za 2023. Naravno, predmet pregovora su uvijek i materijalna prava. Jesmo li kao sindikati ostvarili zahtjev 8+5, nismo, zato je i dio nezadovoljstva naših članova jasan, no isto tako, ono što smo realizirali definitivno možemo razumjeti kao temelje i nadogradnju koju ćemo graditi iduće godine”, rekla je Sanja Šprem.

Dubravko Jagić kazao je da je potpisivanjem pregovora završen jedan pregovora, ali nastavljaju se razgovori s Vladom.

“Moramo razgovarati o Zakonu o plaćama koji bi se trebao reformirati i, naravno, o koeficijentima gdje bi se zaštitili naši najugroženiji zaposlenici, najranjivija populacija”, kazao je.

Potom je govorio i premijer Plenković.

“Prije svega želim zahvaliti na povjerenju, razumijevanju i postignutom kompromisu. Naglasio sam uoči potpisivanja kako ovo nisu razgovori u kojim bi jedna strana trebala biti pobjednik, a jedna gubitnika. Ovo su razgovori o najvažnijem pitanju koje je zadaća Vlade stalno – da unaprjeđuje ekonomski i socijalni standard naših građana. Naši građani su svim, oni koji rade i u javnom i u privatnom sektoru”, rekao je Andrej Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI