PREMIJER NA VLADI O SITUACIJI U BIH: Neka se akteri suzdrže teških napada, Schmidt mora biti mudar, odvažan’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Održava se redovna sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Vlada bi na na sjednici trebala predstaviti i donijeti smjernice i preporuke za uštedu plina, prema preporukama Europske komisije zemljama članicama. Dokument je pripremljen u Ministarstvu gospodarstva u suradnji sa stručnjacima iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Radi se dokumentu koji ima između 15 i 20 stranica, a predstavit će ga ministar gospodarstva Davor Filipović, najavio je jučer premijer Andrej Plenković. Na otvorenom dijelu sjednice predviđeno je 28 točaka.

Uvodni obraćanje ima premijer Plenković. Plenković na početku govori o otvaranju Pelješkog mosta, kaže da je to najveći projekt koji je završen u njegovom mandatu.

Izgradnja mosta je podigla odnose Hrvatske i Kine na novu razinu, kazao je premijer.

 



Plenković je govorio i o svom posjetu BiH. “Podupiremo različite kulturne, ekonomske i razvojne projekte. Njih je zaista jako puno. Posljednjih godina smo povećavali sredstva za Hrvate u BiH i to ćemo činiti i dalje”, rekao je.

Komentirao je i najavu odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, kaže da su očekivali veći paket. Osudio je i nedavne izjave bošnjačkih političara.

“Mi smo očekivali, s obzirom na najave, da će taj paket biit širi i ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su išle na uštrb prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko tjkedana ponovno staviti na stol mogućnost intervencije, mi vjerujemo da će on biti svojevrsna zadnja brana, mudar, odvažan i konstruktivan i popraviti što se pokvarilo i ono to se propustilo dogovoriti”, rekao je premijer govoreći o visokom predstavniku.

Osudio je napade na njega tijekom prosvjeda u Sarajevu. “Bilo je tamo teških riječi prema Hrvatima, to je za nas neprihvatljivo i loše za suživot Hrvata i Bošnjaka u FBiH. Takve izjave neće nikom pomoći u izgradnji povjerenje, udaljit će narode i to nije cilj koji Hrvatska vodi prema BiH i narodima koji u njoj žive. I dalje ćemo se zalagati za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda jer je to temelj, bez ravnopravnosti neće biti nestabilnosti ni razvoja i napretka BIH”, kaže premijer Plenković.

Što se tiče smjernica za uštedu energije koje će Vlada danas donijeti, kaže kako je važno da građani na vrijeme počnu misliti o ovoj temi i da se znaju ponašati u ovoj krizi koju je prouzročila agresija Rusije na Ukrajinu.

Nakon sjednice Plenković i ministri idu u Karlovac, sutra će biti u Istri.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI