PREMIJER DOBIO KAZNU! Zbog nesklada u imovinskoj kartici kažnjen s 3000 kuna

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Da ne postoje nedodirljivi u Hrvatskoj ukazuje odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. To je povjerenstvo u petak donijelo odluku u predmetu koji je pokrenut protiv premijera Andreja Plenkovića. Zbog nesklada u imovinskoj kartici izrečena mu je kazna u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate, potvrdila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva, objavio je Dnevnik.hr.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine.

O čemu je riječ? U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine.

Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna i to nakon smrti oca. Kako je ustvrdila, za suvlasnički udio nije znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi.Premijer se žalio na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. Pored plaće, u tom je razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, navedeno je u njegovu očitovanju, koje je pročitano u petak na sjednici Povjerenstva.

Što se tiče neupisivanja nekretnine stečene 1997. godine u općini Makoše kod Dubrovnika, piše da Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je postala suvlasnica te nekretnine, pa to, kako je navedeno u Plenkovićevu očitovanju, nije mogao znati ni sam premijer.

Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI