PREMA BEROŠU STIŽU NOVE PROZIVKE: ‘On nema dobre odnose s cjelinom zdravstvenog sustava a ne samo sa mnom, za njega sam ja prestar’

Foto: Dragan Matic/Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva prim. dr. Željko Plazonić na odlasku je s funkcije.

Jasan signal da ga više ne želi za suradnika, ministar zdravstva Vili Beroš dao mu je na posljednjem sastanku s državnim tajnicima na Ksaveru, a iako se u javnosti kao povod za Plazonićevu smjenu spominje njegovo svjedočenje u aferi oko nabavke (pre)skupog uređaja za zračenje za KBC Sestara milosrdnica, činjenica je da su odnosi između ministra i državnog tajnika Plazonića već odavno narušeni. Riječanin Plazonić inače kardiolog na tu funkciju došao još 2016. godine, za mandata bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića. Beroš ga je dakle po dolasku na funkciju već tu zatekao.

I sam Plazonić 2020. je spominjan kao jedan od mogućih kandidata za ministra zdravstva.

Prava suradnja između ministra Beroša i državnog tajnika Plazonića, međutim, nikad nije postojala, a naslijeđenom državnom tajniku ministar je prepustio bavljenje izgradnjom dviju bolnica, kao područjem gdje mu neće smetati, niti će s njime imati previše dodirnih točaka.

“Nije ministar taj koji odlučuje o mojoj smjeni, uostalom, triput dulje sam državni tajnik nego što je on ministar. Državne tajnike postavlja Vlada na prijedlog premijera i smjenjuje ih ako nisu zadovoljili. Ali nemam nikakvu informaciju o tome”, kazao je za Novi list dodajući da je ogorčen činjenicom da je Beroš odlučio zamijeniti ga novim kadrom. I to pozivajući se na njegovu visoku životnu dob.



“Ja sam za njega čovjek u godinama, prestar. Smatram da s obzirom na moje godište i moju psihofizičku i mentalnu sposobnost to nije baš lijepo rečeno, to spada u domenu generacijske diskriminacije. Da budem slikovit, američki predsjednik Biden je puno stariji od mene, a Putin i ja smo isto godište, razlika je samo mjesec dana, navodi Plazonić i dodaje kako na funkciji koju obnaša »ne mogu biti mladi ljudi, nego oni s velikim iskustvom, koji imaju projekciju razvoja zdravstvenog sustava u cjelini”, kaže dalje Plazonić.

Kao povod za smjenu spominje se afera oko kupnje uređaja za intraoperativno zračenje za KBC Sestara milosrdnica, koju istražuje USKOK. Uređaj je plaćen 11 milijuna kuna, a KBC Rijeka odbio je nabavku istog uređaja zbog previsoke cijene. Na skupoću uređaja upozorio je upravo državni tajnik Plazonić, inače i predsjednik upravnog vijeća riječkog KBC-a.

“Ne znam zamjera li mi to ministar, ali to bi on trebao sam sebi zamjeriti. Nisam imao pojma za taj aparat u Vinogradskoj, dok to nisam vidio na televiziji. Kad smo ga trebali kupiti u KBC-u Rijeka, dobili smo suglasnost od ministra za nabavku intraoperativnoga aparata za zračenje tumora dojke.

Ali kad kao predsjednik upravnog vijeća bolnice moram potpisati nešto što košta 11 milijuna kuna, ja to ne mogu a da se prethodno ne informiram o čemu se radi. Pa sam se informirao, i uvjerio da je to puno previše, objašnjava Plazonić.

Na isti način, dodaje, radi se sa svim aparatima koje nabavljaju u KBC-u Rijeka. »Ako kupujemo novi aparat za radiologiju i imamo tri ponude, jednu od šest, drugu od pet, treću od četiri milijuna, a sve udovoljavaju tehnološkim karakteristikama, jasno da ćemo izabrati najnižu, neovisno o tome tko je proizvođač. To je društveni novac, nije moj, a i da jest, tako bih postupao”, odrješit je državni tajnik.

Ministru Berošu, međutim, USKOK-ova istraga nikako nije trebala, a javni istup državnog tajnika i njegovo svjedočenje u USKOK-u dodatno su podgrijali sumnje da je u toj nabavci bilo pogodovanja.

“Pitali su me u USKOK-u zašto u Rijeci nismo uzeli taj aparat. Oni su znali već jako puno prije nego su me zvali. Morao sam reći što znam, nema razloga da ne kažem ono što me pitaju. Cijeli sam život radio s radiološkim aparatima, u kardiologiji s angiološkim, tako da znam ponešto o njima, to mi je bila struka 30 godina. Ne želim kupiti mačka u vreći, moj princip je da se kupuje najbolji aparat, zadnje tehnološke generacije, s vrlo konkurentnom cijenom. To su valjda principi svakome tko vodi brigu o društvenom novcu jer to plaćaju porezni obveznici. A ja želim mirno spavati”, poručuje Plazonić.

Plazonić zamjera Berošu da ga je isključio iz svega, pa nije imao priliku sudjelovati u kreiranju zdravstvene politike. Aktualna zdravstvena reforma za njega je »reforma bez reforme« koja neće poboljšati stanje u sustavu, a ministru pritom ne ide u prilog što je u sukobu s gotovo svim organizacijama u zdravstvu.

“Nisam ja jedini s kojim nema dobre odnose. On nema dobre odnose s cjelinom zdravstvenog sustava, niti s organizacijama zdravstvenog sustava, od KoHOM-a, bolničkih udruga, komore… To je jedinstven primjer da ministar nema dobre odnose sa strukturom zdravstvenog sustava kojim rukovodi, upozorava tajnik Plazonić, koji ne vidi što mu ministar ima zamjerati uz rezultate koji se vide u novim kompleksima riječke i pulske bolnice, u 16 opremljenih angiosala…

Ministar Beroš je pak opovrgnuo nagađanja da Plazonića smjenjuje zbog istrage USKOK-a, ističući da sporna nabavka u Vinogradskoj »nema veze s ministarstvom«. Odlučno je demantirao i svaku mogućnost zastoja u dovršetku projekta riječke bolnice zbog Plazonićeva odlaska. »Dovršetak te bolnice je prioritet«, zaključio je Beroš.

Plazonićevo ogorčenje zbog spominjanja visoke životne dobi, prokomentirao je kratko: “Nije prestar, ima 70 godina”, zaključio je Beroš.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI