PREKO ČIJIH LEĐA IDU PROMJENE? Ministar Beroš progovorio o reformi zdravstva

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš za HRT se osvrnuo na reformu zdravstva.

U javnu su raspravu puštena su dva zakonska prijedloga.

“Zakoni su na neki način početak provođenja ove reforme, njihova implementacija će biti prvi korak, prva poluga, nakon toga slijede neke druge jednako važne poluge, a to je, recimo, u sljedećoj godini izmjena mreže javnozdravstvene zaštite. U prvom redu, nekakav opći cilj je održivi zdravstveni sustav s pacijentom u fokusu”, rekao je ministar Beroš.

“Nadalje, kad je riječ o specifičnim ciljevima, jačanje preventive i jačanje ranog otkrivanja bolesti su od iznimne važnosti. U kontekstu toga, moramo jačati primarnu zdravstvenu zaštitu, moramo apsolutno jasno reorganizirati bolničku zdravstvenu zaštitu, izmjestiti iz bolničke zdravstvene zaštite prema primarnoj, prema domovima zdravlja, uobičajene jednostavne pretrage i u sklopu SKZZ-a, nadalje usmjerenje prema kvaliteti liječenja, a ne kvantiteti. Dakle, nije bitno koliko tko radi, nego kako radi i koji su rezultati liječenja. I na neki način riješiti kadrovske probleme koji su više nego evidentni u zdravstvenom sustavu i učiniti zdravstveni sustav financijski stabilnim”, kazao je.

Hoće li županijske bolnice postati državne?“To je samo jedno od otvorenih pitanja još uvijek. Mi smo se Europskoj komisiji obvezali, na neki način, centralizirati bolnice jer je njihovo pitanje prema nama bilo kako to da jedne strukture upravljaju, a druge saniraju gubitke? Moramo napraviti iskorak po tom pitanju i taj prijenos vlasništva nije otimanje zdravstvene zaštite određenim regijama i županijama, upravo ne. Nastojali smo i tu na neki način naći jedan kompromisni modalitet. Stoga županijama ostavljamo mogućnost da brinu i to je njihova osnovna obveza o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ostavili smo sustav javnog zdravstva, ostavili smo sustav hitne medicinske djelatnosti koji je iznimno bitan. Ostavili smo sustav specijalnih bolnica kojih je inače više nego općih, imamo u RH 27 specijalnih, a samo su 22 opće bolnice”, istaknuo je Beroš.

Hoće li biti rasta troškova za pacijente?

“Ne, opseg usluga će u potpunosti ostati isti, to nam je prioritet, s tendencijom da i dalje odgovaramo na izazove posebno skupih novih lijekova, da ih uvodimo, da razvijamo nove tehnologije, međutim morat ćemo racionalnije i optimalnije raspolagati resursima, apsolutno hoćemo”, naglasio je ministar.

Beroš je na kraju rekao kako očekuje da će ova dva zakona, nakon što prođu cijelu proceduru, stupiti na snagu do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI