PREGOVORI SINDIKATA I VLADE: Na Praznik rada novi temeljni kolektivni ugovor ili datum štrajka u javnim službama?

Screenshot

Kolektivni pregovori između sindikata javnih i državnih službi s predstavnicima Vlade nastavljaju se u utorak. Očekuje se da će na sastanak doći i premijer Andrej Plenković. U sindikatima se nadaju da će postići dogovor o plaćama i to nakon 13 krugova pregovora bez rezultata. Naime, ti su pregovori zapeli na osnovici za plaće i naknadi za prijevoz.

Kako se doznaje od predstavnika sindikata, neprihvatljiva im je Vladina ponuda povećanja osnovice za plaće od 1. travnja za dva posto i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru, objavio je N1.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da traže trenutno povećanje osnovice za četiri posto i naknade za prijevoz na 1,63 kune po kilometru.

Drago mu je što će se Plenković uključiti u pregovore te to tumači kao namjeru Vlade da pred sindikate izađe s poboljšanom ponudom.

“Zahtjev za povećanjem osnovice za četiri posto je vrlo izbalansiran, sindikati pristaju na smanjenje cijene rada jer je akumulirana inflacija lani iznosila 2,3 posto, u ovoj godini je već 5,9 posto, a njihove su plaće zamrznute od siječnja 2021. Tih četiri posto zapravo znači da pristajemo na smanjenje cijene rada i smatramo da bi svaka razborita vlada pristala na naš zahtjev”, naglasio je Stipić.



U vezi povrata troškova prijevoza, sindikati traže da se napusti dosadašnji fiksni model i da se prijeđe na tzv. “plivajući model” po kojem bi visina povrata ovisila o cijeni goriva.

Stipić je poručio da sindikati više neće pristati na odugovlačenje s pregovorima.

“Moramo to zaključiti do 1. svibnja, pa ćemo na Praznik rada imati novi temeljni kolektivni ugovor ili datum štrajka u javnim službama”, istaknuo je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da od pregovora očekuje pomake i za državne službe, koje također odbijaju predloženih dva posto povećanja.

No, oni za razliku od javnih službi dosad nisu spominjali štrajk.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI