PREDSTAVNICI PET KOMORA U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI: ‘Set prijedloga zakona u konačnici će prouzročiti štetu samim korisnicima’

Screenshot Nova TV

U sustavu socijalne skrbi djeluje pet Komora koje predstavlja više od 2700 stručnjaka. Oni su protiv prijedloga izmjena pet komorskih Zakona, piše u priopćenju koje potpisuje Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon što je na set zakona o socijalnoj skrbi iz nadležnosti ministra Josipa Aladrovića pristiglo rekordnih 2400 prijedloga i primjedbi u javnom savjetovanju, danas se javno pridružuje i pet stručnih komora u sustavu socijalne skrbi: Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska komora socijalnih pedagoga, Hrvatska psihološka komora, Hrvatska komora edukacijskih rehabilitatora i Hrvatska komora psihoterapeuta.

Svih pet Komora koje predstavljaju više od 2700 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi ustalo je danas protiv Aladrovićeve reforme i jedinstveni su u stavu da je set prijedloga zakona donesen i da će u konačnici prouzročiti štetu samim korisnicima sustava socijalne skrbi.


Ovim zakonima gasi se autonomija i neovisnost Komora koje se ovime de facto gase i zato svih pet komora jedinstveno poručuje da je to protivno Ustavu i drugim važećim propisima:

‘Člankom 43. Ustava RH svakom se jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za socijalna, gospodarska, politička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve; a radi čega svatko može slobodno osnivati sindikate i druge udruge, uključivati se u njih ili iz njih istupati u skladu sa zakonom poručili su zajednički o prijedlogu promjena sedam zakona u sklopu kojih Ministarstvo pokušava ugasiti Komore djelatnika socijalne skrbi.Nedopustiv je i pokušaj ukidanja samostalnosti i neovisnosti strukovnih organizacija koje brinu o stručnosti, etičnosti, zakonitosti i razvoju struke. Sve Komore odgovaraju isključivo svojim članovima i zaustavit ćemo svake pokušaje politizacije i petljanja u neovisnost struke i njenih udruženja. Upravo smo mi ti koji sav teret sustava nose na svojim leđima i upravo smo mi ti koji brinu o siromašnima, obiteljima i djeci u riziku, osobama s invaliditetom i žrtvama nasilja.

Sami članovi određuju koliki će biti iznosi članarina, tko će predsjedavati Komorama, o godišnjim programima rada, financijskim planovima, godišnjim izvješćima rada i financijskim izvješćima zato uplitanje Ministarstva u ustroj i interne procese Komora smatramo nevjerojatnim, ali i grubim nasrtajem na neovisnost i autonomiju. Više od 2400 kritika u javnoj raspravi šalje jasnu poruku ministru da ne može ignorirati struku i zato ćemo se zalagati da se naš glas čuje, a komentari i ideje uvaže.

Uz navedeno, radi se i o pokušaju diskriminacije komora koje su u nadležnosti socijalne skrbi u odnosu na druge postojeće komore”, piše u priopćenju predstavnika Komora .

Facebook Comments

Loading...
DIJELI