PREDSJEDNIK ZAGREBAČKOG OGRANKA VIKTOR GOTOVAC IZBAČEN IZ SDP-a: Protiv odluke predsjedništva stranke bila samo Sabina Glasovac

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Predsjedništvo SDP-a u utorak je iz stranke isključilo dosadašnjeg predsjednika zagrebačkog ogranka stranke Viktora Gotovca, čija je organizacija krajem prošlog tjedna donijela odluku o raskidu sporazuma s Možemo! u Zagrebu, doznaje N1.

Predsjedništvo je na dvije godine također suspendiralo izvršnog tajnika za središnju Hrvatsku, Davora Terzića.

Nakon više od tri sata rasprave, u kojoj su najprije saslušali i ispitivali Gotovca, a potom raspravljali bez njega, članovi Predsjedništva su velikom većinom glasali za njegovo izbacivanje iz SDP-a, dok je protiv bila Sabina Glasovac.

Predsjedništvo stranke odlučilo je tako nakon što je zagrebačka organizacija SDP-a na čelu s Gotovcem u petak odlučila raskinuti sporazum o suradnji s Možemo! zbog “nezadovoljstva modalitetom suradnje, nedostatkom sastanaka, komunikacije i koordinacije te sveobuhvatnim tretmanom koji su imali kao junior partner u Gradu Zagrebu”.

Odluka zagrebačkog ogranka SDP-a iznenadila je centralu stranke na Iblerovu trgu, ali i čelnika Možemo! i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, koji je izjavio da neće pristati ni na kakve ucjene i da je tu cijenu spreman platiti i novim izborima.Odluka zagrebačkog SDP-a naišla je na neodobravanje i u vrhu stranke, a potpredsjednica Biljana Borzan u ponedjeljak je izjavila da su “čvrsto opredijeljeni za građenje mostova, a ne rušenje, sa sebi bliskim strankama”.

Okupljanje lijevo-liberalne koalicije za iduće parlamentarne izbore cilj je predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji je prije desetak mjeseci inzistirao na izboru Gotovca na čelo zagrebačkog SDP-a. Tako se i predsjednik SDP-a protivi razvrgavanju koalicije u Zagrebu, izjavivši kako će se s Možemo! pregovarati o novom obliku suradnje.

Da SDP i Možemo! prilično teško surađuju pokazuju slučajevi Rijeke i Pule, gdje su njihovi savezi raskinuti.

Viktor Gotovac je, vezano za prekid suradnje s Možemo! ranije pozvao sve članove SDP-a koji su na čelu radnih tijela u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, da podnesu ostavke, što su učinili Renato PetekDina Vasić.

Na taj poziv se oglušila Davorka Moslavac Forjan koja je, uz Joška Klisovića, u ponedjeljak glasala za Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga za 240 milijuna eura.

Ni Klisović se nije odazvao Gotovčevu pozivu da podese ostavku na dužnost predsjednika Skupštine. Gotovca na čelu zagrebačkog SDP-a u prijelaznom razdoblju, kao vršitelj dužnosti do novih izbora, trebao bi zamijeniti Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Gotovac će biti izbačen i iz zagrebačke Gradske skupštine, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Račan čiji je to izvorni mandat.

Gotovac je uoči sjednice predsjedništva iznio svoj stav kako bi prije odluke za mišljenje trebalo pitati članove zagrebačkog SDP-a.

“Mislim da bi bilo jako pristojno pitati članove SDP-a u gradu Zagrebu jesu li oni zadovoljni suradnjom s Možemo i jesu li zadovoljni kako vodstvo gradskog SDP-a vodi SDP u Zagrebu. Bojim se da za one koji žele sankcionirati to bio porazan podatak porazan podatak”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI