PREDSJEDNIK ODBORA ZA OBRANU O NEPOZIVANJU NA ‘PRIPREMNI SASTANAK’: ‘Ako se poziva predsjednika Sabora onda treba i mene, to nije nepoštivanje mene kao osobe nego institucije’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prvi put nakon verbalnog sukoba sreću se premijer Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i to na sjednici Vijeća za obranu. Pretpostavlja se da će se usuglasiti o tome kako će surađivati u budućnosti. Jedna od tema sjednice je i materijalno stanje u vojsci, objavio je portal Dnevno.

U Banskim dvorima je u ponedjeljak održan, prema riječima Banožića i Plenkovića, “pripremni sastanak”, na koji su pozvali zapovjednike Hrvatske vojske kako bi razgovarali o materijalnom stanju i ulaganjima.

Na taj sastanak pozvan je iz nepoznatog razloga predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a nije pozvan predsjednik Odbora za obranu, Franko Vidović (SDP).

No, Vidović je u utorak ispred Banskih dvora dao izjavu. Pitali su ga o činjenici da ministar želi da se njega traži suglasnost kada predsjednik želi koristiti resurse vojske.

“Obično se koriste trenažni letovi kada ide recimo helikopter. Mislim da ministar nema tu ovlast da zabrani predsjedniku da koristi sredstva. Predsjednik je i štićena osoba prve kategorije”, rekao je.



Na upit o ulaganjima u vojsku, Vidović je istaknuo kako treba donijeti plan koji će svi poštivati.

“Ujutro sam bio na radiju, i upravo sam iznio tu tezu. Ako ćemo donositi dugoročne planove razvoja kojih se nećemo pridržavati, nije dobro. Toga se pridržava ministar koji ga donese, a onda drugi ministar po svome. Treba donijeti DPR kojeg će se svi držati”, rekao je Vidović i dodao kako je zadovoljan ulaganjima.

“Ja sam tu realan, činjenica je da je Hrvatska prošla kroz dvije tri krize i u tim krizama je najviše oscilirao proračun za MORH. Krstičević ga je uspio podići i on sada rasta. Ja ne mogu biti nezadovoljan kao predsjednik Odbora. Mislim da je to dobra investicija. Kada investirate u vlastitu sigurnost, onda investirate u sve grane gospodarstva, u sigurnost”, naglasio je Vidović.

Dodao je kako je Vlada Zorana Milanovića došla u trenutku kada se Hrvatska konsolidirala zbog krize i da je bila prisiljena rezati.

“Morate gledati okolnosti. Krizi u Hrvatskoj prethodila je pljačka stoljeća koju je proveo HDZ-ov premijer Sanader. Izlazili smo iz krize, u mandatu premijera Milanovića se rezalo i zato je između ostalog i izgubio izbore, a Hrvatska se tada konsolidirala. Ako se poziva predsjednika Sabora, onda se poziva i predsjednika Odbora za obranu. Tražim poštivanje ne mene, nego ove institucije ovdje”, zaključio je Vidović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI