PREDSJEDNIK MILANOVIĆ U PROBLEMIMA? Stigla mu neugodna vijest! Tužiteljstvo BiH provjerava prijavu zbog negiranja genocida

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je informaciju da provjeravaju kaznenu prijavu protiv predsjednika Zorana Milanovića zbog negiranja zločina genocida, prenosi Dnevni avaz. “Radimo na predmetu, više informacija od toga ne možemo dati”, kazali su iz Tužiteljstva.

Protiv Milanovića kaznena prijava prvi je put podnesena krajem prošle godine zbog “grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u srpnju 1995. godine”. Prijava je podnesena zbog problematične Milanovićeve izjave u kojoj je ustanovio da nije svaki genocid isti.

Podsjetimo što je zapravo u svemu sporno. “Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto –  nije”, kazao je Milanović u prosincu prošle godine.

Predsjednik Milanović navodno je genocid negirao i prije dva mjeseca na sastanku sudionika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao i OHR. No on je kasnije rekao da nije istina da je negirao genocid uz opravdanje da je “genocid politička mjera”.

U Tužiteljstvu BiH postoji 40 prijava za negiranje genocida. Među prijavljenima je i Milorad Dodik.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI